8 пъти можем да си позволим потребителската кошница за месецВ

...
8 пъти можем да си позволим потребителската кошница за месецВ
Коментари Харесай

Животът в България скъп, но за сметка на това - доходите са ниски

8 пъти можем да си позволим потребителската кошница за месец

В прилежаща Румъния с една МРЗ същите артикули могат да се купят 17 пъти за месец.

„ С една минимална работна заплата човек може да си купи осем пъти 20 съществени артикули от дребната потребителска кошница. Те костват 112 лв.. Това демонстрират нашите общи наблюдения през последните тримесечия. Цените на главните артикули се приближават до европейските нива ”.  Това съобщи в Нова телевизия Виолета Иванова от  Институт за обществени и синдикални проучвания към КНСБ, разяснявайки издръжката на живот в страната.

По думите ѝ в прилежаща Румъния с една МРЗ същите артикули могат да се купят 17 пъти за месец. „ За съпоставяне предходната година този индикатор е бил 13 пъти. Това е резултатът от тяхната политика за повишение на минималната работна заплата. В Нидерландия – с минимална заплата могат да си пазарят 20-те продукта от потребителската кошница 33 пъти ”, изясни Иванова.

Тя акцентира, че данните от шестте европейски страни, с които се съпоставят цените у нас – Испания, Франция, Хърватия, Нидерландия, Германия и Румъния – демонстрират, че питателните артикули в прилежащ Букурещ са най-евтини. „ През последната година имаме едно задържане на темпа на повишаване на цените. Но те остават на едни доста високи цена. От друга страна приходите не порастват с такива темпове, че да кажем, че имаме нараснало ползване ”, уточни тя.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР