8 партии ще участват на парламентарните избори в Турция. Днес

...
8 партии ще участват на парламентарните избори в Турция. Днес
Коментари Харесай

8 партии ще се състезават на парламентарните избори в Турция

8 партии ще вземат участие на парламентарните избори в Турция. Днес изтече срокът за внасяне на партийните листи във Висшата изборна комисия, а на 30 май ще бъде оповестен окончателният лист на позволените да бъдат претенденти. Управляващата Партия на справедливостта и развиването залага на подмладяване - 57 от претендентите ѝ са под 25 години. Едва към половината от актуалните 316 народни представители са претенденти още веднъж. Имената на министрите на европейските въпроси Йомер Челик и на стопанската система Мехмет Шимшек не попадат в листите. 

Значителни са измененията и в опозиционната Народнорепубликанска партия. Тя ще смени групата си в Меджлиса с към една трета. Партията издигна за претендент от Истанбул наказания публицист и народен представител Енис Бербероглу. 

Един от създателите на Партията на справедливостта и развиването и някогашен вицепремиер на Реджеп Ердоган – Абдуллатиф Шенер – ще води листата на опозицията в консервативния град Коня. Премиерът Бинали Йълдъръм и водачът на Народнорепубликанската партия се изправят един против различен в Измир. 

Прокюрдската Демократична партия на народите е присъединила в листите си сегашни национални избраници, представители на разнообразни малцинства в Турция, публицисти и учени, уволнени с укази по време на изключителното състояние. С билет на групировката ще се състезава известният проверяващ публицист Ахмет Шък, против който се водят няколко процеса. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР