8 от общо 12 митрополити, участващи в заседанието на Синода,

...
8 от общо 12 митрополити, участващи в заседанието на Синода,
Коментари Харесай

Синодът отмени демокрацията и върна Православната църква в V век

8 от общо 12 митрополити, участващи в съвещанието на Синода, взеха решение да одобряват противоречиво решение, променяйки разпоредбите за избор на нови владици. Това се случва на фона на влошеното здравословно положение на патриарх Неофит, който е в болница към този момент четвърти месец. 

 

Това несъмнено докара до ерес в Светия синод и заради опасения, че митрополитите са се хванали за брадите, въпреки и в метафоричен смисъл, и в управлението на църквата нескрито излизат другите лобита и ползи, а това е сигурен знак, че патриарх Неофит от дълго време не е в положение да управлява църквата и че архиереите се готвят да изберат освен нов Сливенски митрополит, само че и постилат нови правила за избор на идващ патриарх.

 

Как стартира всичко?

На съботно съвещание на Синода на 24 февруари болшинството от членовете на Светия синод гласоподава Синодална разпоредба, която на процедура ревизира Устава на Българската православна черква и връща църквата 15 века обратно. Това е по този начин, тъй като митрополитите, които одобриха новите правила, взеха решение да анулират демократичните избори в църквата с присъединяване на миряни и клирици от епархиите, като се позоваха на църковни правила от IV и Vвек от н.е. Синодът реши, че отсега нататък единствено той ще избира владиците без присъединяване ва жителите и на духовниците от съответната епархия. Това значи, че на 13 март в синодалния параклис „ Св. цар Борис-Михаил “ новият Сливенски митрополит ще бъде определен единствено от митрополитите сред 10 епископи, избрани от Светия синод.

 

Най-вероятно патриарх Неофит няма да взе участие в гласуването, в случай че не изпрати своя глас посредством акредитиран представител.

 

Не се знае и дали Американският епископ Йосиф ще пътува до България. Със сигурност в избора би трябвало да вземат участие 12 митрополити, които се намират в България. Членовете на Синода общо са 15 с патриарха, само че единият трон е незает, защото Йоаникий Сливенски умря, по тази причина сега са 14.

 

Специалисти по църковно право и богослови обясниха, че въпросната разпоредба е в нарушаване на Устава на БПЦ, който е признат на Църковно-народен събор. В случая наредбата е гласувана от Синода, а с цел да се промени уставът, би трябвало да бъде призован събор.

 

Странното решение на Синода, взето на 24 февруари, съответства с 11-годишнината от избора на дядо Неофит за Български патриарх.

 

Повод за решението на деветимата синодални старци станаха разногласията към избора на нов Сливенски митрополит. Освен това Синодът касира избора на нов епископ и реши, и че би трябвало да има нов избор по нови правила. Владиците разгледали първо писмо от Варненския митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски трон, и въз основа на постъпилите в период тъжби решили да касират извършения епархийски избор на 18 февруари 2024 година в Сливен. Там гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Агатополския свещеник Йеротей – 26 гласа, а на втория тур – за Константийския свещеник Михаил – 22 гласа. Те събраха изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове на епархийските гласоподаватели. Тогава в Сливен гласоподаваха 42-ма гласоподаватели от седемте духовни околии – за общо десет епископи от БПЦ

 

Местният събор бе призован след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше отпред на епархията в продължение на цели 44 години, още от времето на Тодор Живков. След което болшинството от владиците приели и Синодална разпоредба за избирането на епархийски митрополити в бъдеще. „ За ” приемането на текста на наредбата са дали своят вот деветима: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски Яков. „ Против " приемането на наредбата и с изключително мнение са били трима владици: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил. Синодалните старци, които желаеха да анулират демокрацията, се позоваха на правила от Лаодикийския събор от 343 година и от Картагенския събор от 419 година Тези правила гласят, че „ Епископи за началстване в църквата да се слагат (избират) по решение на митрополията и на епископите от региона, и то такива, които от дълго време са изпитани и в словото на вярата, и в правия си живот " и „ Да не се разрешава национална навалица да избира ония, които следва да бъдат ръкополагани в свещенство.

 

Според осведомени претекстът на част от владиците, приели новите правила, бил да се опълчват на ламтежа на локални олигарси да управляват избора на нов Сливенски митрополит и да сложат ръка на многочислените църковни парцели в епархията. Знае се, че Сливенската епархия е една от най-големите и богати български църковни области.  Тя обгръща с изключение на Сливенския и Ямболския район, по този начин и огромната морска община Бургас и граничните региони към Елхово и Малко Търново.

 

В същото време тримата несъгласни Гавриил, Серафим и Даниил изпратиха остро писмо до събратята си в Синода и ги упрекнаха в жестоко потъпкване на Устава на църквата. Те упорстват, че въпросната синодална разпоредба е в жестоко несъгласие с Устава, който планува присъединяване на клир и народ в епархийския избор. Според Гавриил, Серафим и Даниил задачата е не избор на почтени съгласно евангелските и канонически критерии митрополити, а избор по користолюбие. Тримата пишат, че препоръчаните промени в изборната система в църквата „ са толкоз радикални, че изискват спокойна, премислена, аргументирана, систематична работа от Църковен събор с висока степен на представителност и необятно публично доверие.

 

Такива промени следва: да бъдат съветвани с водещи експерти в региона на каноничното, църковното и гражданското право, както и да имат поддръжката на членовете на БПЦ-БП в нейната цялост, а не да се трансформират в причина за разделения и сексапил измежду вярващите “.

 

Владиците питат останалите деветима сътрудници в Синода: „ Кому беше нужно точно в този момент, до момента в който Негово Светейшество се намира в болница, в негово неявяване да бъдат предлагани сходни промени в изборната система на БПЦ-БП? ". Несъгласните остро декларират, че се основава извънредно рисков казус, който слага под въпрос правната сигурност на цялата черква и легитимността на нейните органи на ръководство пред страната. Според тях БПЦ се компрометира и в интернационален проект и пред целия православен свят.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: БПЦ светия синод партиарх Неофит промени избор на митрополити лобита интереси разкол Църква нови правила избор Патриарх
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР