8 от 10 южноафрикански деца в училище се затрудняват да

...
8 от 10 южноафрикански деца в училище се затрудняват да
Коментари Харесай

Осем от 10 южноафрикански деца се затрудняват да четат до 10-годишна възраст

8 от 10 южноафрикански деца в учебно заведение се затрудняват да четат до 10-годишна възраст, откри интернационално изследване, представено от „ BBC “.  Южна Африка се класира на последно място от 57 страни, оценени в изследването за прогрес в интернационалната просветеност при четене, което тества способността за четене на 400 000 възпитаници в международен мащаб през 2021 година

Неграмотността измежду южноафриканските деца е повишена от 78% през 2016 година на 81%. Министърът на образованието на страната упрекна за резултатите затварянето на учебни заведения по време на пандемията от C OVID -19 .

Описвайки резултатите като „ разочароващо ниски “, Анджи Мотшекга също разяснява, че просветителната система на страната е изправена пред обилни исторически провокации, в това число беднотия, неравноправие и несъответстваща инфраструктура.

В доста начални учебни заведения „ образованието по четене постоянно се концентрира само върху устното показване, пренебрегвайки разбирането при четене и осмислянето на написаните думи “ , добави тя.

Проучването демонстрира, че 81% от южноафриканските деца не могат да четат с схващане на нито един от 11-те публични езика на страната. Наред с Мароко и Египет, Южна Африка беше една от едвам трите африкански страни, които участваха в оценките за наблюдаване на трендовете в грамотността и разбирането за четене на девет- и 10-годишните.

Въз основа на проби, правени на всеки пет години в края на образователната година, новото изследване слага страните в световната таблица на просветителната лига.

Сингапур си обезпечи първо място в класацията със междинен резултат от 587, до момента в който Южна Африка се класира на последно място с 288 точки – под предпоследната междинна стойност за Египет от 378. Резултатите са съпоставени с интернационална междинна стойност от 500.

Проучването също по този начин сподели, че като цяло девойките изпреварват момчетата във връзка с достиженията си в четенето в съвсем всички оценени страни, само че разликата сред половете е намаляла в последния кръг от проби.

Борбите на Южна Африка с нейната просветителна система са от от дълго време, като забележителното неравноправие сред чернокожите и белите възпитаници е разследване от сегрегацията на децата при апартейд.

Образованието е един от най-големите бюджетни разноски за държавното управление, което може да докара до отчаяние от слабите резултати в изследвания като това.  Липсата на подобаващи материали за четене и несъответстващата инфраструктура в учебните заведения, постоянно неща като тоалетни, способстваха за рецесията .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР