8 млн. лв. ще струва реставрацията на автентичния облик на

...
8 млн. лв. ще струва реставрацията на автентичния облик на
Коментари Харесай

Започва реставрацията на Минералната баня в столичния кв. Овча купел

8 млн. лева ще коства реставрацията на достоверния образ на Минералната баня в столичния квартал " Овча купел ". Над 4,4 млн. лева от тях идват от бюджета на Столичната община.

Това каза ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев по време на инспекция по отношение на започващата реституция на банята. Повече от 40 години емблематичната постройка тъне в съсипия. Дълги години Минералната баня е държавна благосъстоятелност, само че по-къно е трансферирана на общината.
" Веднага бяха подхванати ограничения дружно с сътрудниците от Историческия музей, от Софийския университет незабавно да се кандидатства, с цел да можем да възстановим този архитектурен шедьовър ”, съобщи Георгиев.
Той се надява след няколко месеца реставрацията да бъде реалност.
В една от лабораториите, които ще бъдат поместени в реновираната баня, ще се правят проучвания за въздействието на минералната вода върху здравето на хората, а до края на годината се чака да бъде приключена реставрацията, само че не се знае по кое време ще влезе в употреба. Тези проучвания ще бъдат правени от НСА.
С реставрацията фасадите ще бъдат напълно непокътнати. Вътрешният образ, интериорът и басейните - също, като в последните водата ще бъде по-топла – към 30 градуса.
Минералната баня в кв. „ Овча купел “ е едно от най-значимите софтуерни уреди в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, построени на територията на София. Банята действа до края на 80-те години на XX век, след което е затворена. Заради неналичието на поддръжка в продължение на години се разрушава.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР