8-ми декември е! Студентите празнуват днес. След 2 години ограничения,

...
8-ми декември е! Студентите празнуват днес. След 2 години ограничения,
Коментари Харесай

Честит празник, студенти! Веселете се разумно и не забравяйте: Над 200 екипа полицаи и 300 камери Ви следят по пътищата

8-ми декември е! Студентите честват през днешния ден. След 2 години ограничавания, поради коронавирус пандемията, академичната юноша през днешния ден може да се забавлява свободно. Засилени са ограниченията за сигурност от страна на Министерство на вътрешните работи, за да се избегнат каквито и да е произшествия,които да помрачат празника на студентите. Над 14 000 чака курортният град Банско, част от тях от през вчерашния ден оживиха града. Младите хора трябда да карат деликатно защото по пътищата ги наблюдават с изключение на 200 екипа на пътна полиция, по този начин и над 300 камери.

Студентският празник датира още от 1903 година, когато се е чествал 15-годишният празник на Софийския университет. През 1897 година министърът на просвещението проф. Иван Шишманов слага въпроса първото висше учебно заведение в България да има " по-особен, собствен празник ".

През 1902 година Академичният съвет на Софийския университет взема решение това да е денят на просветителя Свети Климент Охридски - 25 ноември. По нов жанр това е 8 декември. Министерството се съгласява и студентите го означават за първи път през 1903 година

Празнуването е анулирано след 1944 година и е сменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската взаимност. През 1962 година празникът на Софийски университет на 8 декември още веднъж е възобновен.

На съвещание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 година е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти. Така празникът стартира да се празнува в цялата страна. Преди това Софийският университет взема решение да отдели патронния си празник от общия празник на 8 декември и дефинира 25 ноември за собствен формален празник.

Софийският университет, станал причина за честването на настоящия студентски празник, е учреден на 1 октомври 1888 година Създаден е по самодейност на Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогичен курс при класическата гимназия с историко-филологическо поделение. Със закон от 1 януари 1889 година курсът се трансформира във висше учебно заведение с спомагателни отделения (факултети).

Екипът на Struma.com пожелава радостен празник на всички.

П. Костов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР