8 месеца след като беше предложено за първи път и

...
8 месеца след като беше предложено за първи път и
Коментари Харесай

Преди протестите: За 30 минути депутатите приеха индексацията на строителните договори

8 месеца откакто беше препоръчано за първи път и в навечерието на национални митинги на строителните компании и на привършване на активността на този парламент, депутатите от районната комисия одобриха за към трийсетина минути през днешния ден на първо четене единомислещо промени в Закона за публичните поръчки, които дават опция цената на строителните контракти да се индексират по време на осъществяването им според от инфлацията.

С какъв брой тъкмо ще се индексира цената се дефинира в специфична методика, която би трябвало да се одобри от държавното управление, само че гласуването й от кабинета зависеше ог приемането на тази корекция в закона.

Тя е импортирана от ръководителя на комисията Настимир Ананиев от Политическа партия и негови сътрудници на 19 юли, само че в Народното събрание още от началото на годината се внасят идентични ремонти на закона в същия смисъл, които до момента въобще не стигаха до разглеждане.

В комисията през днешния ден се очерта консенсус – всички парламентарни групи обявиха, че ще поддържат смяната. Снежанка Траянска от Има Такъв Народ описа, че при предходното гледане на идентична корекция на закона ръководителят на комисията Настимир Ананиев е дал своя вот „ въздържал се “. Той самият й отвърна, че това не е правилно, тъй като тогава въобще не е участвал в залата, само че Траянска настояваше, че особено е проверила резултатите от гласуването и е видяла това, което приказва.

В последна сметка обаче депутатите се въздържаха от това полемиката да се разгори още повече, като взаимно се призоваваха да не губят време. Накрая поддържаха поправката на закона, която обаче би трябвало да мине и през пленарната зала, с цел да влезе в действие. Тя би трябвало да се гласоподава на две четения, т.е. би трябвало да има най-малко още едно съвещание на отрасловата комисия и още едно пленарно, с цел да се одобри.

Паралелно с индексацията депутатите разгледаха и предложение на Ивайло Мирчев и негови сътрудници от Демократична България за смяна в същия закон, която значително не разрешава инженеринга като способ за социална поръчка. Според тази корекция инженеринг, т.е. избор на архитект и строител в една процедура се позволява единствено за национални обекти или за общински обекти на стойност не по-висока от 120 хиляди лева без Данък добавена стойност, т.е. колкото коства сега един апартамент.

Много от присъстващите на съвещанието представители на браншови организации споделиха, че смяната е неуместна и явно е писана от политици, които не схващат от материята и с предизборна цел. Вносителите опазиха плана си с претекстовете, че инженерингът като процедура основава благоприятни условия за корупция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР