8-месечно бебе, погълнало пластмасова част от играчка, беше спасено от

...
8-месечно бебе, погълнало пластмасова част от играчка, беше спасено от
Коментари Харесай

В ИСУЛ спасиха бебе с играчка в гърлото, престояла 5 дни

8-месечно бебе, погълнало пластмасова част от играчка, беше избавено от експертите в УНГ клиниката на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, оповестяват от здравното заведение. За доста малко време детето е прегледано в детския УНГ кабинет, открито е съществуването на непознатото тяло, направени са му всички нужни проучвания и съвещания и е въведено в операционна зала за изваждане на предмета от гълтача.

„ При това дете непознатото тяло беше заклещено в най-долната част на гълтача, която се намира директно зад гръкляна. Това е мястото, където се кръстосват дихателния и храносмилателния път. Опасността в съответния случай бе, в случай че този предмет промени ситуацията си, може да попадне в гръкляна, т.е. в дихателните пътища, да ги запуши и да се стигне до съдбовен излаз “ споделя доктор Станчева, която по това време е дежурна в приемния детски УНГ кабинет и първа преглежда детето. И въпреки родителите да оповестяват, че недоволствата на кърмачето са от 5 дни, съвсем всекидневно е съветвано с лекари и е назначена терапия за зараза, тя се усъмнява, че най-вероятно се е задавило. Родителите отхвърлят, тъй като не са видели то да слага нещо в устата си.

„ Още щом видя момиченцето ми, доктор Станчева се усъмни, че тя е глътнала нещо. След прегледа тя реши, че би трябвало да се направи оглед с камера през носа. С доцент доктор Цоло Цолов (началник на Отделението по детска отоларингология - б.а.), и доцент доктор Тодор Попов видяха, че има нещо в гърлото и неотложно ни одобриха в болничното заведение, тъй като ми обясниха, че предметът е на място, където елементарно може да запуши гръкляна и детето да се задуши. От тук насетне всичко се случи като на сън “, споделя майката.

Специалистите са уверени, че разполагат с малко време за реакция, защото, по сведение на родителите, недоволствата на детето са от повече от пет дни.

„ Всяка секунда можеше да е съдбовна. Едно от огромните терзания беше анестезията. Имаше заплаха при вкарването на интубационната търба, тя да увлече непознатото тяло и още повече да влошим положението на детето. Затова с доцент доктор Маринов, един от най-опитните ни анестезиолози, взехме решение да действаме с локална упойка, само че с подготвеност, при нужда, детето незабавно да бъде интубирано “, показва УНГ хирургът доцент доктор Попов, който съумява да извади от гърлото на момиченцето без затруднения, пластмасово цвете с диаметър 1,5 см.

В такива случаи, преди анастезията се прави „ подготовка “, с цел да може бебето да я „ понесе “ – време, с което ние с доцент Попов не разполагахме, тъй като обстановката беше сериозна.

„ Детето не се беше хранило пълноценно от пет дни и беше много обезводнено. Освен това, от анестезиологична позиция, воденето на упойка при изваждане на непознати тела от дихателните пътища, а в тази ситуация всеки един миг непознатото тяло можеше да попадне в гръкляна, е една от най-рисковите в нашата компетентност. Причината е, че през тръбата, през която се обдишва пациентът, работи и хирургът. В тези случаи, за секунди може да се стигне до доста тежки, животозастрашаващи затруднения “, споделя доцент доктор Цветомир Маринов.

Оказва се, че бебето е погълнало пластмасово цвете с остри ръбове, което е паднало от играчката на по-голямото дете.„ Предната вечер купихме на каката едни крила, от тези, които се слагат на гърба. Тя си е играла с тях и ги е оставила на дивана при сестричката си. Тъй като не са дребен предмет, който бебето може да погълне, никой не се е сетил да ги прегледа в детайли “, изяснява младата жена. Тя и се обръща със съвет към останалите родители.„ Понякога единствено за секунда да се обърнеш и ще стане белята. Ако имате по-големи деца, тъй като в нашия случай това беше повода, следете по-голямото дете да си прибира играчките (нашето ги разхвърля навсякъде). И деликатно оглеждайте всичко – от време на време предмет, който наподобява напълно безопасен, може да сътвори огромни проблеми “, припомня майката на детето.

Днес кърмачето е добре. Изписано е без никакви затруднения.

Разбира се, произшествия могат да се случат освен с играчки, само че и с храна, предмети от вкъщи, даже и камъчета на улицата.

Затова лекарите от ИСУЛ предизвестяват, в случай че вдишаното непознато тяло е прекомерно огромно, то може да запуши входа на гръкляна и изходът да е съдбовен.

Острата фаза при задавянето, така наречен „ респираторна драма “ отзвучава, когато непознатото тяло премине през гръкляна в долните отдели на дихателните пътища. Тогава детето се успокоява. Но това е интервал единствено на „ мнимо благоденствие “. Той е доста значим, защото в случай че тогава не се диагностицира, следват затруднения. По-шумно дишане, подхъркване, температура, от време на време даже единствено кашлица, продължаващи в дните след задавянето, би трябвало да будят подозрение, че нещо не е наред.

Друг доста значим миг при непознатите тела е поглъщането на акумулатори вид „ копче “, както и слагането им от децата в носа. В тези случаи батерията би трябвало да бъде извадена неотложно, защото доста бързо провокира химическо изгаряне при контакт с лигавиците, а след това и притеснение на хранопровода или стопяване на носната бариера.

„ След два месеца са Коледните и Новогодишните празници с доста почивни дни. Нека родителите са по-бдителни, защото по това време на годината съвсем всекидневно хоспитализираме деца с непознати тела, най-често разнообразни типове ядки, попаднали в бронхите “, припомнят лекарите от ИСУЛ.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР