8 години след наводнението във варненския квартал Аспарухово, отнело живота

...
8 години след наводнението във варненския квартал Аспарухово, отнело живота
Коментари Харесай

8 години по-късно: Какви са поуките след водното бедствието във варненския квартал “Аспарухово

8 години след наводнението във варненския квартал " Аспарухово ", лишило живота на 13 души, какви са поуките? След водното бедствието в региона бяха построени два охранителни канала, с цел да водят водите при проливен дъжд. Как се поддържат те, вижте какво сподели инспекцията ни през днешния ден.

Така наподобяват сега деретата на " Моряшка " и " Горна Студена ", улиците, които бяха безусловно пометени от наводнението във варненския квартал " Аспарухово " преди повече от 8 години.

След наводнението беше осъществен огромен ремонт на двата охранителни канала в квартал " Аспарухово ". Средствата бяха отпуснати по фонд " Солидарност ".

И в този момент има живеещи в квартала, които изхвърлят отпадъците си в деретата. Те се почистват от насъбрани боклуци от време на време, а един път в годината – главно.

" В охранителните канали има по-малко изхвърлени отпадъци. Даже има месеци, когато изобщо няма изхвърлени боклуци и ние от време на време ги почистваме ", сподели Ивайло Маринов - кмет на регион " Аспарухово ".

За да не се повтори наводнението от 2014 година, в Аспарухово има построена и система за ранно обявяване, която следи равнището на водата в двата канала.

" Сървърът се намира в Община Варна. Има камери и сензори и в случай че над 50 сантиметра се появи вода в охранителните канали, се реагира незабавно и се изпращат екипи на място ", Ивайло Маринов, кмет на регион " Аспарухово ".

Разследването не откри отговорни за наводнението в квартал " Аспарухово ". Като аргументи за водното злополучие бяха посочени интензивните превалявания, близо 25 литра на квадратен метър, и противозаконното застрояване на западния охраняем канал. Тогава приливната вълна отнесе няколко къщи, издигнати покрай дерето.

Двата охранителни канала са построени по този начин, че да поемат доста повече вода, в сравнение с при наводнението преди 8 години. А хората се надяват в никакъв случай повече да не претърпяват подобен смут.

кореспондент: Петър Дойкински
оператор: Александър Георгиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР