8 години, 60 кирилски букви, с които започват 60 думи,

...
8 години, 60 кирилски букви, с които започват 60 думи,
Коментари Харесай

За думите „Под езика“ във втория графичен експеримент на изтъкнатия художник Дамян Дамянов

8 години, 60 кирилски букви, с които стартират 60 думи, на които 60 известни персони дават 60 къси избрания. Това е графичният и обществен опит на художника Дамян Дамянов „ Под езика “, в който познатите ни букви оживяват във виртуозни графични знаци, подсказващи или илюстриращи по сбит метод смисъла на дадена дума.

След първото типографско издание, галерия и представяния на плана през годините виртуозният създател уголемява и добавя своето проучване с нова образна провокация – книгата „ Под езика: част втора “, която свързва нишките на два вида връзка и рисува приблизителна картина на актуалното общество.

Сред страниците на тази книга ще откриете 90 позабравени, постоянно произнасяни думи или чуждици – думи номади, които са навлезли в територията на речника ни относително неотдавна. Те обогатяват езика, припомнят ни, че той е жив, дишащ организъм и в последна сметка не различен, а ние сме виновни за това по какъв начин наподобява.

В този самобитен разяснителен речник на съвремието ни смисъла дават световноизвестни и български мислители, поети, писатели, създатели, публицисти, художници, преподаватели и други, а деликатно подбраните думи и графичната промяна на буквите са прозорец към действителността, в която живеем. Реалност, в която символните смисли се менят непрекъснато.

Своеобразен апотеоз на концептуалната мисъл, „ Под езика: част втора “ е план, който изследва граници и се пробва да ги уголемява или заличава. Игра на преобразяване и жонглиране с букви, думи и знаци и откровено пояснение в обич към българската книжовност.

Започнах този план през 2016 като игра и за наслада, съумявам да го завърша по същия метод. Не съм напълно сигурен дали аз играх, или буквите си играха с мен, само че за крайния резултат това няма значение. Година след година, времето, в което развивах плана, безусловно времето ми Под Езика, ме смиряваше и обогатяваше – с медитация върху знаците, думите и смислите, устойчиви или не чак толкоз, на човешката ни връзка. Надявам се посредством тази книга да предам това благосъстояние на читателите. Или е по-правилно да кажа феновете. В книгата съм събрал 90 идеограми, дружно с последната част на плана, в която се потапяме в езиковото минало време и архаичните му, захвърлени по изби и тавани думи. Там, където още си играем с предишното и то с нас.

Дамян Дамянов
Какво дефинира дали една дума ще се трансформира в архаична? Дали загубата на действителността, която отбелязва, или възходящото ни парадигматично въображение? Как се разполагат тези архаични думи измежду света ни през днешния ден, когато можем да ги съпоставим и сменяем с толкоз доста други, когато можем да отворим толкоз доста други речници?

Нели Станева
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР