8% дефицит очаква бившия вицепремиер Ще трябва да отложим еврозоната

...
8% дефицит очаква бившия вицепремиер Ще трябва да отложим еврозоната
Коментари Харесай

Николай Василев: Правителството раздава пари не с чували, а със самосвали

8% недостиг чака някогашния вицепремиер
Ще би трябвало да отложим еврозоната с половин век

" Смятам, че е по-малко трагично, че нямаме към момента бюджет. Това, какъв бюджет се предлага, е доста трагично ", разяснява някогашния вицепремиер и някогашен министър на стопанската система Николай Василев пред Би Ти Ви.

" Най-острото изявление в живота си направих във вашешето студио през септември 2020 година, тъй като тогава Кирил Ананиев реши да усили бюджета от 43 милиарда лева на 48 милиарда лева Сега се движим с над 16 милиарда лева повече ", сподели още Василев.

Над 63 милиарда лева ще са разноските на страната ни, означи някогашния миснитър. Според него от декември има няколко милиарда трансферирани от миналата година. С тях разноските ни отиват към 67 милиарда лева

Очакванията са през април към този момент да имаме бюджет за 2022 година, само че през юли ще има актуализация на този бюджет. " Това не е било в никакъв случай и демонстрира цялата лекомисленост на държавното управление към бюджета. Правителството не раздава пари на калпак, нито на чували, а със самосвали ", разяснява Василев.

Той сподели графика съгласно, която през 2022 година вървим към 69 млрд лева разноски. " Чудесно! " ще каже някой, че страната ще харчи пари. Ако идваха извънземни да ни дават пари, дайте да харчим повече, само че в този момент ще имаме най-драматичния недостиг в последните години. Залага се 4,1%, а аз считам, че той ще е 8% недостиг. Никой от еврозоната няма да ни желае с подобен бюджет. Ще би трябвало да отложим еврозоната с половин век ", сподели още Николай Василев.

Той предизвести, че бъдещите генерации ще би трябвало да заплащат големи задължения.  " Единната ставка я поддържам, само че новината е, че пред 2022 година няма да връщат единнната ставка ", добави той.

Все отново той подочи, че поддържа за много неща този кабинет и премиера Петков, най-много за външната политика със Северна Македония. " Нямам нищо срещу и за безплатните детски градини. По-скоро имам въпроси какви решения се оферират за демографския проблем, който е най-големият в този момент пред обществото ", сподели Николай Василев.

Като безпорядък дефинира той дейностите на държавното управление и Народното събрание по повишението на пенсиите. " Повечето фенове сега евентуално не помнят каква е минималната пенсия. И аз се обърках. Разруши се цялата непоклатимост на пенсионната система. Повечето пенсионери получават идентична пенсия, макар другия принос на всеки към пенсионната система ", изясни той.

За него е позволена неточност и със субсидирането на тока, тъй като не са подкрепени единствено хората в потребност, а даже и тези, които имат положителни приходи и могат да си заплащат сметките без проблем.

Той предизвести и че мораториума над цените на тока и парното ще направи внезапен скок на сметките, когато се смъкна той.

Според Василев инфлацията няма да скочи трагично през тази година, само че ще стигне 9% напролет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР