8.9%е била безработицата в еврозоната през септември, което е най-ниското

...
8.9%е била безработицата в еврозоната през септември, което е най-ниското
Коментари Харесай

Европейската икономика продължава възхода си

8.9%
е била безработицата в еврозоната през септември, което е най-ниското равнище от януари 2009 година Още по тематиката
Референдумът в Каталуня удари акциите на испанските банки

Индексът на фондовата борса в Мадрид се намали с 1.8% поради политическата неустановеност, надвиснала над страната
2 окт 2017
Еврото нарастна след положителни сигнали от Марио Драги
7 сеп 2017
Икономиката на еврозоната се показва добре и през август

Производственият показател на мениджърските поръчки в еврозоната нараства през месеца
23 авг 2017 Икономиките на еврозоната и в целия Европейски съюз форсират растежа си през третото тримесечие в синхрон. Брутният вътрешен артикул (БВП) е повишен на годишна и месечна база с идентичен ритъм – надлежно 2.5% и 0.6%, демонстрират предварителните оценки на Евростат. Очакванията на анализаторите бяха за растеж на тримесечна база от 0.5% и 2.4% на годишна. В средата на ноември ще излязат и данните по страни.

В допълнение към положителните данни за Брутният вътрешен продукт са и тези за продължаващото понижаване на безработицата – равнището й в еврозоната през септември е паднало под 9%, което е най-ниското от януари 2009 година Единственото терзание остава инфлацията, която през октомври отбелязва лек спад и се отдалечава от задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%.

Възход през цялата година

Страните в Европейския съюз не престават икономическото си възобновяване след световната рецесия. Новините са положителни най-много за ЕЦБ, която след близо 10 години на невиждано стимулиране на стопанската система на еврозоната най-сетне вижда резултат от активността си. През трите тримесечия на годината Брутният вътрешен продукт на еврозоната и на Европейски Съюз гладко се покачва, като лек превес до момента имаше растежът в цялата общественост главно поради по-голямото уголемение на стопанските системи в Централна и Източна Европа.

Догонване на Съединени американски щати

Въпреки че европейската стопанска система покачва растежа си, тя продължава да изостава от тази на Съединени американски щати. През третото тримесечие американската стопанска система ненадейно резервира бърз ритъм на напредък, защото нарастването на складовите наличия и по-малкият търговски недостиг са компенсирали забавянето на строителството вследствие на ураганите.

Брутният вътрешен продукт на страната набъбна с 3% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, което е доста над упованията на анализаторите за 2.5%. Това са също предварителни данни, които подлежат на в допълнение преразглеждане.

Инфлацията с лек спад

Единствената по-лоша новината за еврозоната е забавянето на темпа на инфлацията. През октомври тя е била 1.4% на годишна база, при 1.5% през септември. Това също са предварителни оценки на Евростат, които подлежат на актуализация. Потребителските цени нарастват основно поради цените на силата, въпреки че растежът мощно се забавя по отношение на септември – от 3.9% на 3%.

Цените на храните, алкохола и тютюневите произведения обаче форсират внезапно нарастването си по отношение на предходния месец до равнище от 2.4% по отношение на 1.9%.

Базисната инфлация, която изключва измененията в цените на волатилни артикули като сила и храни и се счита за по-точен индикатор, също се забавя. През октомври тя е била 0.9% при 1.1% през септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР