8,8 млрд. лв. управляват инвестиционните фондове в края на март,

...
8,8 млрд. лв. управляват инвестиционните фондове в края на март,
Коментари Харесай

Инвестиционните фондове отчитат скромен ръст на привлечения капитал за година

8,8 милиарда лева ръководят капиталовите фондове в края на март, регистрира централната банка. За година размерът на парите в тях се е нараснал единствено с 83 млн. лева Активите на локалните фондове доближават 2,8 милиарда лева, спрямо декември 2022 година нарастването е нищожно - с 6,7 млн. лева.

Хората, които влагат парите си във фондове, избират тези, които влагат в акции - общата сума се е нараснала с 262 млн. лева до 1,5 милиарда лева В тях са вложени над 56% от средствата, поверени на български фондове. В същото време уравновесените и тези, инвестиращи в недвижими парцели, не се радват на огромен интерес - парите в тях за година са с 57,3 млн. лева по-малко и по този начин те ръководят 401,6 млн. лева.

Спада ползата и към фондовете, които влагат парите, които ръководят, в облигации - за година те са се свили със 161,2 млн. лева, а за три месеца - с 41 млн. до 806 млн. към март 2023 г.

Към края на първото тримесечие на тази година с максимален дял от парите, вложени във фондове, остават левовите вложения - 66,7%, следвани от тези в евро – 28,8%, които означават леко понижение на каузи си спрямо преди година, когато са били 33,2%.

Не единствено националната валута е желана от локалните фондове, само че и България е съществена дестинация за ресурсите им. Централната банка регистрира, че вложенията у нас се усилват на годишна база със 142 млн. лева до 1,4 милиарда В подмяна вложенията зад граница са намалели, въпреки и с малко - с 13,4 млн. до 1 милиарда лева Фондовете, инвестиращи в скъпи бумаги, избират българските - 53% от парите са вложени в тях, издадените от страни в Европейски Съюз имат дял от 39%, издадени от балкански страни и Русия, заемат едвам 0,9%, а в американски бумаги са вложени 1,2% от средствата.

За три месеца - по отношение на декември предходната година, активите на фондовете, инвестиращи в акции, са се нараснали със 104,5 млн. лева, а на уравновесените фондове и влагащите в парцели са намалели с 56,9 млн.

Към края на март привлечените средства от задграничните капиталови фондове са 6 милиарда лева, като са се нараснали за година единствено с 39 млн. лв..

Интересът към капиталовите фондове обаче се е възродил през тази година и за три месеца - до края на март, парите в тях са се нараснали с 373,1 млн. лв.. Този растеж се дължи съвсем напълно на привлечени средства от непознатите фондове - те се подвигат с 366 млн. лева Основни вложители там са застрахователните компании и пенсионните фондове, а семействата и нетърговските организации държат единствено 17%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР