78 процента от българите страдат от недостиг на витамин D,

...
78 процента от българите страдат от недостиг на витамин D,
Коментари Харесай

78 на сто от българите страдат от недостиг на витамин D


78 % от българите страдат от дефицит на витамин D, който се набира главно от слънчевите лъчи. Липсата му е виновна за появяването на редица промени в костите, косата и мускулите, както и за развиването на десетки болести, разгласи пред Дарик Марин Иванчев от фондация "Множествена склероза Общество - България ".
В Световния ден на витамин D, който означаваме през днешния ден, от организацията предизвикват осведомителна акция, която има за цел да призове всеки искащ да си изследва равнището на Витамин D в навечерието на идващата зима, с цел да се защищити от възможни опасности.
"Имаше изследване за недостига на витамин D в България, което демонстрира, че 78% от популацията има дефицит. Това беше изследване от ендокринолозите. Основните аргументи за тази статистика са: все по-заседналият метод на живот - затваряме се вътре, не излизаме на открито и по този метод не получаваме непосредствено витамин D от слънцето; замърсяването; застаряващото население; географският фактор ", изясни Марин Иванчев.
"Недостигът на витамин D е много подценяван, тъй като може и дълго време да остане прикрит, само че при по-продължително време и при по-голям недостиг могат да се получат признаци като постоянно боледуване, отмалялост, криви и чупливи кости, меланхолия, косопад и болежка в мускулите. Той е значим, тъй като въздейства на над 200 типа гена и болести като рахит, остеропозора, диабет вид 2, сърдечно съдови болести, много типове рак, психологични разстройства, инфекциозни автоимунни болести. Едно от автоимунните болести, което се въздейства от витамин D, е точно множествената склероза. Недостигът на витамин D е изразен 2 към 1 при дамите по отношение на мъжете. Същото съответствие се следи и при автоимунното заболяване множествена склероза ", уточни още Марин Иванчев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР