78-годишната диригентка Офелия Русева отказала да отиде в болница, мислела,

...
78-годишната диригентка Офелия Русева отказала да отиде в болница, мислела,
Коментари Харесай

Синът на починалата българка в САЩ: Нямаше застраховка и мислеше, че не може да плати сметката

78-годишната диригентка Офелия Русева отказала да отиде в болница, мислела, че има грип

Синът ѝ Людмил, на който гостувала в Питсбърг, също се оказал инфектиран

Българска хорова диригентка бе застигната и погубена от ковид на хиляди километри от родината. 78-годишната Офелия Русева умря след затруднения, до момента в който гостувала на сина си в Питсбърг, щата Пенсилвания, заяви изданието на българите в Съединени американски щати “БГ-Войс ”.

Русева е

основателка

на женския

камерен

хор “Арфа "

към читалище “Николай Хайтов ” в София. Завършила е столичната музикална академия, а под нейно управление хорът е печелил доста награди на фестивали у нас и по света. Самата Офелия говорела свободно 5 езика, което ѝ пособие да завързва доста контакти по време на турнетата на хора по света.

78-годишната жена умряла в очакване да я закарат в болница на 19 март. Наличието на КОВИД-19 не било открито незабавно, тъй като имала и други болести. Едва след посмъртно изработен тест станало ясно, че е била инфектирана с ковид. Като причина за гибелта ѝ е посочен изострен респираторен дистрес синдром. “Но тя

отпътува за

Америка

в положително

здраве и положително

въодушевление,

с готовност да се срещнем още веднъж и да продължим в музикалното занятие, само че там се разболява от ковид, който я покоси и по този начин ние я загубихме вечно ”, сподели пред Би Ти Ви хористката Светла Йотова. Русева пристигнала в Съединени американски щати през ноември.

Синът на българската диригентка Людмил Велев също е инфектиран с ковид и лежи в незабавното поделение на Презвитерианската болница в Питсбърг. Оттам са оповестили, че положението му е съществено, само че устойчиво и той диша благодарение на респиратор. Велев живее в града от 2001 година Той

работи като

водач

за “Юбер ”

и “Лифт ”, разкрива локалната преса.

Русева отказвала да отиде в болница, описа Людмил пред изданието “Питсбърг пост газет ”. Мислела, че има грип и ще се оправи от единствено себе си. В последните 2 дни спяла непрестанно, само че макар възрастта си и неприятното си положение упорствала да не бъде викан доктор. “Нямаше застраховка и мислеше, че няма да може да заплати сметката. И тъй като е чужденка, се притесняваше още повече ”, разкрива 43-годишният мъж. Той упорствал неведнъж за болница, само че майка му не се съгласявала. Вероятно тъй като преди 2 седмици

първо се

разболяла

4-годишната

внучка

Изабела,

само че се оправила за дни. После снахата Кармен Бланко не била добре, само че също се оправила за ден.

Людмил и майка му почнали да се утежняват по едно и също време към 12 март. 4 дни по-късно тя в действителност се почувствала зле. Според него Русева опитвала да скрие същинското си положение, като му споделила, че просто има потребност от отмора и ще се оправи. На 18 март споделила, че се усеща по-добре и в действителност изглеждало по този начин.

Велев твърди, че въобще не е подозирал, че някой в фамилията може да има КОВИД-19. Но “Питсбърг пост газет ” напомня, че децата като 4-годишната Изабел постоянно карат без признаци и по тази причина могат да заразят близките, а най-уязвими са хората над 60 година Така

на 19 март

Русева

към този момент била

доста

отпаднала

и желала

помощ

да слезе по стълбите. Кармен ѝ помогнала, след което извикала брачна половинка си, тъй като 78-годишната жена не можела да приказва ясно. Когато Людмил пристигнал, тя единствено промълвила няколко думи и изгубила схващане.

Синът незабавно звъннал на тел. 911, само че изгубил 8 минути да изяснява на диспечера, че майка му в действителност е доста болна. Линейката пристигнала след 25 мин. В това време сърцето на Офелия спряло. Велев почнал да ѝ прави

изкуствено

дишане,

до момента в който дойдат

лекарите,

облечени в защитни костюми. “За 40 минути направиха всичко допустимо, само че тя си беше отишла ”, споделя скърбящият наследник. Жената била тествана за КОВИД-19 след гибелта си и тогава станало ясно, че вирусът я е умъртвил.

Велев попил любовта към музиката от майка си. В университета той получил музикално обучение и там срещнал жена си Кармен, която е от Венецуела. Двамата стават семейство през 2007 година а през 2015 година получават американско поданство. След като се дипломира, Велев свири на обой в симфоничния оркестър на Алтуна. Започва да прави курсове за “Юбер ” и “Лифт ”, откакто се ражда щерка му, с цел да печели повече.

Баща му

Светослав

умира от рак

преди 4 години

Майка му възнамерявала да се прибере в България през май. Той неведнъж през годините я питал дали желае да кандидатства за зелена карта и да пристигна да живее с тях, само че тя отхвърляла концепцията. “Беше доста привързана към родината, хора си и приятелите си ”, споделя Людмил.

Заради пандемията няма да има опело, защото са неразрешени събиранията на хора. Приятели на фамилията са почнали акция за набиране на средства за погребението на българката. 114 души до ранния следобяд в четвъртък (българско време) бяха дарили 6404 $. Семейството се надява да провежда мемориална работа незабавно щом това стане допустимо. Приживе Русева упорствала да бъде кремирана.

“Офелия обичаше да пътува, да опознава нови места и постоянно намираше метод да поддържа връзка с хората без значение от родния им език. Тя ще липсва на всички нас, които имахме шанса да я познаваме ”, споделят другари и съседи на фамилията.

“Oще я слушам

по какъв начин пее

българска

приспивна

ария

на сина ни

Нико ”, споделя Ана Диаз.

“Беше наслаждение да я познаваме, въпреки и за малко време. Бяхме възхитени от нейната персона и обич към живота. Казвахме си, че бихме желали да имаме нейната сила, когато станем на нейната възраст ”, прибавят Силвия и Ник Дюбос.

Проф. Емил Янев: Поемеше ли ангажимент, постоянно го изпълняваше
“Офелия Русева беше добре квалифициран диригент с качества. Много сериозен и добър човек. Като поеме ангажимент, постоянно го извършва. ” Това сподели за умрялата в Съединени американски щати българка диригентът проф. Емил Янев.

С нея се познавал от 1952 година, когато са работили в Плевен. Тогава тя била учителка в Музикалното учебно заведение, а проф. Янев - диригент на филхармонията. Участвали са в доста общи мероприятия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР