77 са балообразуващите групи. Най-желани са паралелките за Испанска гимназия

...
77 са балообразуващите групи. Най-желани са паралелките за Испанска гимназия
Коментари Харесай

Отново най-желани училища в София – СМГ и немската

77 са балообразуващите групи . Най-желани са паралелките за Испанска гимназия - испански с британски език, след нея се подрежда СЕУ " Г. С. Раковски " с профил непознати езици, СУИЧЕ " Св. Кл. Охридски ".

Това разгласи на конференция шефът на Регионалното ръководство по образованието Ваня Кастрева.
 Утвърдиха 110,5 паралелки в професионалните гимназии следващата година
Утвърдиха 110,5 паралелки в професионалните гимназии следващата година

По 40 професионални посоки се създават образователни стратегии от гимназии и бизнес

Най-високият най-малък бал на паралелка е 490 - 500 точки от СМГ " Паисий Хилендарски ". Няма смяна в рейтинга на столичните гимназии. Отново преди всичко е СМГ " Паисий Хилендарски ", следвана от НЕГ " Проф. К. Гълъбов ", СУ " Владислав Граматик ", ТУЕС към Технически университет София, Испанската гимназия ГПИЕ " Мигел де Сервантес ". На шесто място е Първа АЕГ, следвана от Втора АЕГ " Томас Джеферсън ", ФЕГ " Алфонс дьо Ламартин ", СЕУ Г.С. Раковски, а на последно десето място в класацията е СЕУ " Добри Войников ".

Двойно по-малко са закритите паралелки след първото класиране на приема на възпитаници в 8-ми клас.
 Над 1 600 възпитаници от 32 гимназии се образоваха посредством работа
Над 1 600 възпитаници от 32 гимназии се образоваха посредством работа

Младите хора стартират да работят в предпочитани браншове на стопанската система

Закрити са общо 15 паралелки след първо класиране , измежду които 4 са профилирани и 11 професионални. В тях е имало по-малко от шест възпитаници, класирани след изпитите.

Закритите паралелкиса точно в специалностите с предстоящ дефицит на фрагменти или са предпазени. Такива са специалностите: П одемна и транспортна техника, локомотиви и вагони, електрообзавеждане на железопътна техника, машини и уреди за заваряване. Икономическо развиване, Предприемачески профил с румънски език .

Некласираните възпитаници са 836, до момента в който свободните места след първото класиране са 684.
 МОН поддържа приема в професионалните гимназии
МОН поддържа приема в професионалните гимназии

МОН поддържа приема в професионалните гимназии

Само 6% от заявките са били подадени през училищата-гнезда , акцентира Кастрева по отношение на електронната система на МОН.

Софийската математическа гимназия (СМГ) е с най-голям междинен резултат.

64,45 точки за София град е междинният резултат от Националното външно оценяване, добави Кастрева.

Няма смяна в желанията на учениците, свързани с професионалното обучение. Там най-желана е Професионална търговско-банкова гимназия със компетентност Банково дело и Електронна търговия.

Предпочитаният профил изрично е непознати езици. Интересът на кандидат-гимназистите обаче е в областта на софтуерни и хардуерни науки, математически профил и филантропични науки.

Има един кандидат-гимназист с цялостните 500 точки.

Учениците тази година са повече от миналата , акцентира като позитивна наклонност Кастрева. За идната образователна година се възнамерява осъществяване на план-приема с 383 паралелки, от които 229 профилирани и 154 професионални.

Общият броят подадени заявки за класиране е 9869. 1081 възпитаници не са подали заявление, от които 543 са от учебни заведения по културата, спортни и частни учебни заведения .

Повече са учениците, които аплайват от други градове на страната за паралелки в столични гимназии.

Подаването на заявки за записване в гимназиите става от на следващия ден - 12 юли, до 16 юли. На 18 юли излизат резултатите от второто класиране. В третия стадий на класирането могат да се вписват само паралелки, в които са останали свободни места, по тази причина и той е толкоз рисков за кандидат-гимназистите.

На 1 август РУО ще разгласи незаетите места и ще се премине към четвъртото класиране.

Тази година има една анулирана работа на възпитаник от СМГ заради това, че ученикът е напуснал изпитната зала, без да съобщи своята изпитна работа . Ключова е ролята на квесторите, които да подсещат учениците за техните отговорности, изясни Кастрева.

Работата на ученика е била върната от родителите часове след изпита. Според Ваня Кастрева това може да се дължи на изпитна тресчица и терзание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР