77% от българите имат достъп до електронни здравни досиета, което

...
77% от българите имат достъп до електронни здравни досиета, което
Коментари Харесай

77% от българите имат достъп до електронни здравни досиета, което е над средното ниво за ЕС

77% от българите имат достъп до електронни здравни досиета, което е над междинното равнище за Европейския съюз от 72%, сочат данните в отчета на Европейската комисия за напредъка на цифровизацията. Това разгласи заместник-министърът на електронното ръководство Валентин Мундров по време на Националния информативен ден за Рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт Европа “, проведен от Министерството на образованието и науката.

Заместник-министър Мундров акцентира още, че съгласно отчета на Европейска комисия цифровизацията на бизнеса у нас доста изостава и са нужни спомагателни старания в тази посока. " Можем да преодолеем тези изоставания и би трябвало да се възползваме от всички благоприятни условия, които Европейският съюз ни дава “, съобщи заместник-министърът на електронното ръководство. По думите му за цифровизация са планувани близо една четвърт от средствата в Националния проект за възобновяване и резистентност, който е с бюджет от над 6 милиарда евро.

Валентин Мундров уточни, че друга опция за възстановяване на цифровата среда в България дава стратегия " Цифрова Европа “. " Тя обезпечава финансиране, ориентирано към даването на цифрови технологии на предприятия, жители и обществени администрации “, разяснява още той. И осведоми, че по нея могат да бъдат осъществени стратегически планове в пет основни области: суперкомпютри, изкуствен интелект, киберсигурност, рационализиране на цифрови умения и технологии в стопанската система и обществото, включително за цифрови иновационни хъбове.

Заместник-министърът на електронното ръководство напомни, че по-голямата цифровизация носи повече опасности за киберсигурността както за администрацията, по този начин и за бизнеса. " Затова е належащо бизнесът да се възползва от всички стратегии, които

подкрепят усъвършенстването на тяхната киберсигурност. Не би трябвало да се не помни, че образованията в тази сфера и осъзнаването на рисковете са първата стъпка към безвреден интернет “, сподели в умозаключение Мундров
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР