77-годишният бивш президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва

...
77-годишният бивш президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва
Коментари Харесай

Лула да Силва спечели най-оспорваните изборите в Бразилия срещу Жаир Болсонаро

77-годишният някогашен президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва завоюва с минимална разлика изборите за държавен глава на страната против Жаир Болсонаро - 50.9% против 49.1%.

Кампанията му е исторически реванш в политиката, откакто Лула да Силва управляваше Бразилия в продължение на 7 години, само че през 2018 година наказан за корупция и прекара близо 2 години в затвор.

Процесът не му разреши да се кандидатира за трети мандат, а даде късмет на Болсонаро да завоюва президентството. През 2021 година обаче Върховният съд на Бразилия анулира всички негови присъди, откакто реши, че те са нелегално произнесени.

Новоизбраният президент получи поздравления от няколко международни водачи - в това число от Джо Байдън и Еманюел Макрон, - само че Жаир Болсонаро към момента не е коментирал резултата от вота, като има подозрения, че може да не признае изборите.

За първи път от 1985 година вотът създава толкоз оспорван резултат, а в никакъв случай до момента настоящ държавен глава не е губил позицията си на избори - както се случва с Болсонаро, показва AP.

Социалистът Лула да Силва твърди, че ще ръководи надпартийно и ще сплоти както центристи, по този начин и хора с по-десни позиции, с цел да възвърне стопанската система в извънредно разединената страна.

Болсонаро заплашваше, че Лула може да ръководи с комунистически похвати и да постави завършек на консервативните му обществени политики.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР