77 български граждани, двама на Северна Македония и един на

...
77 български граждани, двама на Северна Македония и един на
Коментари Харесай

77 български граждани с два автобуса пътуват от Одеса към България

77 български жители, двама на Северна Македония и един на Съединени американски щати пътуват към България от Одеса с два рейса и това е информацията към сегашния час (15 часа – б.р.), съобщи пред БНР външният министър Теодора Генчовска.

„ Тези два рейса са обезпечени с полицейски конвой, към който по всяка възможност ще бъдат прикрепени и 3 автомобила с български жители, както и коли на генералните консулства на Турция и Молдова “.

Поради сложността на ситуацията в Киев продължаваме да изчакваме опция за безвреден кулоар, при първа анулация на комендантския час сме основали организация за неотложно изтегляне от украинската столица, сподели още тя.

Дипломатическата задача на България в Киев в непрекъснат контакт с българските жители, които непрестанно получават настояща информация и инструкции на място при положение на подготвеност по какъв начин да се действа при анулация на комендантския час.

Работи се в посока вероятно още на следващия ден да стартира евакуиране на българите с рейсове от Киев, акцентира Генчовска.

Оказва се подпомагане и на непознати жители на граничния пункт с Румъния – на 20 жители на РСМ.

Има и 50 българи, които са блокирани в Москва поради спрените полети, дадени са инструкции към посолството ни в съветската столица да бъдат настанени в хотел до организирането на наземен превоз в посока Латвия или Естония.

По мотив изявление на посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко, че се водят договаряния България да достави муниции на страната му, Генчовска посочи, че такива диалози се водят, само че това излиза от компетенциите на Министерство на външните работи и пренасочи въпросите към Министерство на защитата и премиера Кирил Петков.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР