7602 фалшиви български профила с общо над 267 000 последователи

...
7602 фалшиви български профила с общо над 267 000 последователи
Коментари Харесай

Тик Ток разби схема за дезинформация и руска пропаганда, действала и в България: Изтриха 7602 фалшиви профила у нас

7602 подправени български профила с общо над 267 000 почитатели са отстранени от ТикТок след следствие на обществената мрежа против разпространяването на погрешни изказвания, на съветска дезинформация и за нарушение на вътрешните правила в нейните канали, оповестява.

В доклада си ТикТок също така разкрива и съществуването на проведена съветска мрежа за разпространение на погрешна информация, която обгръща 1700 профила, достигащи до десетки хиляди консуматори на територията на цяла Европа. Данните са основани на проучване от интервала 16 юни-16 декември 2022 година и проучват методите, по които са работили дезинформационните акции.

Проверка на Factcheck.bg откри, че без значение от подхванатите ограничения, в ТикТок продължава да се популяризира съветска агитация на български език. Един от профилите, публикуващи такова наличие, с най-вече почитатели е Benyta7556. Самоличността на индивида, изравен зад профила, не може да бъде открита.

В нито едно от оповестените в профила видеа притежателят на акаунта не демонстрира своите лице и глас. Това обаче не попречва известността на акаунта и на популяризираните от него видеа с съветска агитация.

Профилът Benyta7556 има над 13 700 почитатели, а видеата му – над 272 200 лайкове. От датите на изявленията наподобява, че профилът е деен от 24 юни 2022 година Някои от клиповете имат по над половин милион преглеждания. Всички без изключение показват съществени тези съветската агитация във връзка с войната в Украйна и борбата със “Запада ”. 

Руска дезинформация на български език се споделя и от други профили в ТикТок. Повечето от тях обаче не са напълно фокусирани върху основаването единствено на наличие с съветска агитация по модела на benyta7756, а по-скоро случайно споделят и такива видеа.

ТикТок е най-популярна сред възрастовата група 18-24 години. Според данни на Института “Ройтерс ” 8% от българите употребяват ТикТок, с цел да се осведомят за новините. По този индикатор тази обществена мрежа се подрежда на 6-о място у нас.

1 of 7

 

 

      

Разследването на ТикТок беше публикувано през февруари 2023 година Социалната мрежа, благосъстоятелност на китайската компания ByteDance Ltd., оповести разкритията си в отчет по Кодекса за държание по отношение на дезинформацията на Европейския съюз (ЕС). Това е самодейност на Европейската комисия, по силата на която огромните платформи поемат задължения да лимитират разпространението на дезинформация и да разгласяват резултатите. 

Разследването се отнася до случаи, следени сред 16 юни и 16 декември 2022 година Установено е, че нездравословното наличие е достигнало до повече от 100 000 консуматори на територията на Европа.

Използвани са разнообразни принадлежности, с цел да се замаскира местоположението, от която се популяризират фотосите, миймовете и видеоклиповете. Целта е да наподобява, че  профилите произлизат от разнообразни страни и купуват персонализирана реклама, като всичко това основава чувството, че сметките им са направени и се поддържат от локални жители. Освен това те купуват IP адреси, с цел да наподобява по този начин, като че ли основават сметки от разнообразни жилища, макар че са генерирани от едно само място и устройство.

Акаунтите от тази съветска дезинформационна мрежа в ТикТок са употребявали системи за гласово синтезиране на тирада и са разпространявали проруски изказвания на съотнетните национални езици.

Мрежата работи от територията на Русия, само че таргетира хора най-вече в Германия, Италия и Англия със наличие на съответните езици. Около 1700 профила, принадлежащи на съответната мрежа, съумяват да популяризират антиукраински послания, представяйки се за профили, основани от локални консуматори. Между юли и септември 2022 година тези сметки събират общо 133 564 почитатели.

От доклада на Тик Ток не излиза наяве дали мрежата за разпространяване на погрешни изказвания е обвързвана с съветското държавно управление. 

Докладите на ТикТок и на другите обществени медии по Кодекса за държание по отношение на дезинформацията на Европейски Съюз бяха публикувани за първи път през февруари. Нови доклади ще се разгласяват на всеки шест месеца.

През февруари ТикТок обяви нови политики в битката против дезинформацията, които ще бъдат въведени поетапно в платформата през идващите шест месеца. Компанията съобщи, че ще се стреми да работи с проверители на обстоятелства, с цел да разпознава съответни трендове за дезинформация в другите страни и райони, и ще създаде персонализирани акции за медийна просветеност, с цел да се оправи с тези трендове. Във фокуса на новите политики попадат Португалия, Дания, Гърция и Белгия, както и други страни от Европейски Съюз.

Освен опити от страна на платформата да се бори с съветската дезинформация правосъдните управляващи в някои страни също подхващат ограничения за въздържане на такива мрежи или обособени профили в ТикТок. От началото на съветската инвазия в Украйна до през днешния ден Службата за държавна сигурност на Латвия е започнала разследване по седем случая, свързани с проруско наличие в платформата и с потреблението на обществената мрежа за разпространение на ненавист на етническа основа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР