76% от българите не спортуват. Това сочат резултатите от проучване

...
76% от българите не спортуват. Това сочат резултатите от проучване
Коментари Харесай

Агенция „Тренд”: 76% от българите не спортуват

76% от българите не спортуват. Това сочат резултатите от изследване на организация „ Тренд ”.

Почти консенсусно (88%) българите споделят мнението, че е значимо да се спортува. Само 5% са на противоположното мнение. Данните от тези изказвания ясно демонстрират, че в българското общество съществува концепцията за позитивните страни на спорта, което е добра основа за мотивирането на повече хора да спортуват.
 изследване Тренд Агенция " Тренд "
Над половината от българите правят оценка здравословното си положение като чудесно (19%) или доста положително (35%), до момента в който 11% като неприятно. Съвсем закономерно, здравословното положение е директна функционалност на възрастта – над две трети от тези над 60 години правят оценка здравния си статус като неприятен или доста неприятен.
 изследване Тренд Агенция " Тренд "
40% от българите се хранят здравословно, а над половината (51%) декларират, че не се хранят здравословно. И на този въпрос още веднъж откриваме взаимозависимост с възрастта – по-младите (между 15 и 29 години) се хранят по-здравословно от по-възрастните.
 изследване Тренд Агенция " Тренд "
По-малко от една четвърт (23%) от всички интервюирани спортуват, а останалите (76%) не спортуват. Профилът на хората, които спортуват са най-много на възраст 15-29 г, в по-голям дял мъже за сметка на дамите, хора с по-високи приходи и такива, които живеят в столицата, за сметка на останалите обитаеми места.
 изследване Тренд Агенция " Тренд "
39% са посещавали школи / курсове по танци, бойни изкуства, спорт, музика и сходни, само че към този момент не го вършат. Почти половината (48%) в никакъв случай не са посещавали. 12% посещават сега.
 изследване Тренд Агенция " Тренд "
Сред тези, които не спортуват, главен мотив е, че нямат свободно време. В пъти по-ниски дялове записваме в отговори като „ нямам мотивация / интерес “ или „ нямам физическа опция “, които са на второ и трето място като дял показали.
 изследване Тренд Агенция " Тренд "
Спортуващите от своя страна най-често практикуват в зала (39%) и в по-малки дялове на външни стадиони и уреди (19%), или на открито без уреди (18%). 38% от всички спортуващи спортуват без да харчат пари за това.
 изследване Тренд Агенция " Тренд "
Основен претекст на спортуващите да практикуват някакъв спорт е здравето (80 процентни пункта). След това се подреждат вариантите „ за развлечение “ (46 процентни пункта), за възстановяване на спортната форма (39 процентни пункта), за отмора (39 процентни пункта) и за възстановяване на външния тип (35 процентни пункта).
 изследване Тренд Агенция " Тренд "
По отношение на тези, които заплащат, с цел да спортуват, бюджетът, който отделят в най-големи дялове е сред 31 и 50 лв. месечно. Ниски дялове се регистрират при суми над 60 лв..

Само 11% от всички интервюирани са на мнение, че страната влага задоволително средства в спорт. 62% са на противоположното мнение. 83% споделят, че страната би трябвало да влага повече в спорта, а 87% да се влага повече в поддръжка на спортна инфраструктура. Близо три четвърти от всички българи над 15 години считат, че физическата интензивност на българите би трябвало да бъде приоритет на страната. Спорт
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР