76-о основно училище Уилям Сароян да бъде закрито, като се

...
76-о основно училище Уилям Сароян да бъде закрито, като се
Коментари Харесай

Основно училище в центъра на София скоро ще бъде закрито

76-о главно учебно заведение " Уилям Сароян " да бъде закрито, като се слее с близкото 32-ро приблизително учебно заведение " Св. Климент Охридски " от новата образователна година. Предложението на кмета на регион " Възраждане " Савина Савова от ГЕРБ към този момент е импортирано в Столичния общински съвет и ще се разиска първо в комисията по обучение и просвета.

Като претекстове за закриването е посочено, че учебното заведение е със затихващи функционалности, а другото, 32-ро, е измежду желаните в София и със сливането ще придобие по-голяма образователна база и ще може да мине на едносменно образование, се показва от Савова. При външното оценяване на знанията учениците от 76-о били посочили по-ниски резултати от връстниците си в 32-ро.

Училището, набелязано за закриване, се намира на бул. " Тодор Александров " и ул. " Братя Миладинови ", по-известно е като " Арменското " и е намерено през 1958 година До наскоро в него по избор се учеше арменски език, а в прилежаща постройка е Арменският културен дом.

" Доколкото знам, концепцията е в постройката на нашето учебно заведение да се трансферират учениците от първи до четвърти клас на 32-ро, които по наши сметки са към 600, и по този начин да се обезпечи едносменно образование на учениците от 32-ро ", изясни Емилия Стефанова, шеф на 76-о учебно заведение. В него в този момент има общо 109 деца от първи до седми клас. 10% от тях са със специфични просветителни потребности (СОП), като не е ясно дали кметът на " Възраждане " е помислил за тях. В 32-ро, което е от първи до 12-и клас, учат близо 2000 деца.

" Моето дете учеше в 32-ро, само че го трансферирах в 76-о, тъй като в него ситуацията е по-спокойна, децата в клас са по-малко и особено нашата учителка е доста добра ", сподели Виктория Федина, майка на възпитаник със СОП. Всички родители били известени през март, че се готви обединение. " Никой не ни пита нас, родителите, дали сме съгласни. Сега ще би трябвало диря друго учебно заведение за детето си ", споделя Федина. Родителите към момента са в незнание какво ще стане, тъй като на 4 април са получили отговор от началника на Регионалното ръководство по обучение в София Ваня Кастрева, че " все още публична информация за подхванатите дейности за обединение на двете горепосочени учебни заведения не е постъпвала в РУО - София-град ".

Като учебно заведение в центъра на София 76-о " Уилям Сароян " няма огромен приток на деца от околните квартали, където преобладаващо живеят по-възрастни хора, а не фамилии с деца. " При нас учат деца от разнообразни квартали от цяла София, тъй като родителите им са оценили спокойната атмосфера тук. Всички те са срещу сливането ", споделя директорката Стефанова.

Докладът за закриването на учебното заведение скоро ще бъде разискван в комисията по обучение и просвета, а след това гласуван на сесия на Столичния общински съвет. Ако бъде утвърден, последният автограф за закриване на общинското 76-о учебно заведение, основано през 1958 година, ще бъде на министъра на образованието и науката.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР