751 абсолвенти по медицина от випуск 2022 в Медицинския университет

...
751 абсолвенти по медицина от випуск 2022 в Медицинския университет
Коментари Харесай

751 млади лекари от МУ-София получиха дипломите си, две са със Златен Хипократ

751 абитуриенти по медицина от випуск 2022 в Медицинския университет в София получиха дипломите си на тържествена гала в Националния замък на културата. Младите лекари бяха поздравени персонално от президента Румен Радев. Отличниците на випуск 2022 са 107, а носители на премията за цялостно отличие " Златен Хипократ " са доктор Айлин Фейзулова и доктор Жана Адиб Саад, които получават и парична премия от 2000 лв. от наследството на донора доктор Андрей Георгиев.

" Много труд, доста работа и безсънни нощи " стоят зад премията, описа за себе си Абиб Саад . Дали ще остане да практикува у нас не знае, тъй като фамилията ѝ живее в друга страна. По думите ѝ множеството задгранични студенти ще се върнат в техните страни, но тя много обича страната ни и ще се радва да остане.

 Абиб Саад
Абиб Саад
Снимка: БТА

 Снимка: БТА

Другата носителка на " Златен Хипократ " - Айлин Фейзулова , е безапелационна, че ще остане да практикува в България. Според двете работата в Спешна помощ е най-нежелана измежду заварващите медици, защото е специалност, при която има доста стрес.

От всички дипломирани абитуриенти, едвам по-малко от от половината са български жители. Миналата седмица от Медицинския факултет оповестиха, че съгласно тяхна анкета измежду българите от всеки завършващ випуск се обрисува наклонност в три следващи випуска за увеличение на броя оставащи у нас млади лекари . В новия випуск те били към този момент 50%. Анкетата демонстрира също, че най-желаната от завършващите медици компетентност е педиатрията. На второ и трето място са кардиологията и хирургията. Около 8 % желаят да станат общопрактикуващи лекари, а по-малко от 1 % - незабавни медици.

Президентът Румен Радев поздрави младите лекари.

Без модерно, новаторско и качествено опазване на здравето не можем да осъществим нито една значима национална цел, сподели Радев в поздравлението си. Да създадеш доктор е същинска задача и тук Медицинският университет в София е неоспорим водач, добави той. Приех поканата за тържеството, воден от поклонение към всички вас, посветили живота си на една толкоз сложна специалност в най-сложната област на познанието - медицината, която изисква безрезервна религия в индивида и в положителното, добави президентът. 

Президентът Радев изрази признателността си към управлението и преподавателите в университета за това, че съумяват да съхраняват традициите и да ги надграждат. Той благодари и на родителите за насочването на децата им към лекарската специалност, както и за това, че от самото начало са им давали сили и религия. 

 Снимка: БТА

Знам провокациите, пред които вие ще бъдете изправени от първия ден, сподели още Румен Радев и изрази вярата си, че въпреки и мъчно, подхванатите в последните години дейности стартират да усъвършенстват изискванията за реализация на лекарите, а трудът им става доста по-привлекателен. На вашето потомство се пада достойнството да трансформирате модела на опазването на здравето към нови, по-високи стандарти, да въвеждате нови технологии и способи на лекуване, които бурно ще не престават да навлизат в опазването на здравето ни, добави Радев. От вас ще чакаме доста - вие да оживите и да разпростирате комплицираните stroke центрове по Плана за възобновяване и резистентност, които дружно със незабавната здравна помощ, оказвана от въздуха, ще би трябвало да доведат до доста намаляване на смъртността и инвалидизацията, сподели още той. От вас ще чакаме да оживите националната детска болница, която ще се построи - има необратимо придвижване и решение в тази посока, увери президентът Радев. Вие ще би трябвало да оживите и националния център за лекуване с протонна терапия за деца, ще би трябвало да създадете националната цифрова платформа за образна диагностика, ще би трябвало да върнете опазването на здравето при хората от отдалечените обитаеми места, добави президентът Радев. 



Държавният глава уточни още, че евентуално някои от младите лекари ще се осъществят в чужбина, само че изрази упованията си, че ще се завърнат в България с още по-големи познания и опит. По думите му тези, които останат в страната ни, ще получат нужното задоволство и опцията да модернизират опазването на здравето ни. 

Президентът Радев поздрави и задграничните студенти за верния избор, който са създали да се дипломират в България. Тя остава вашата втора татковина и ще бъдете свързани вечно с нея, добави той.

 Снимка: БТА

Ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков също приветства абитуриентите за сполучливото им довеждане докрай.  

Това е вълнуващо събитие за академичната ни общественост - следващият випуск напуща аудиторните занимания, споделяйки общата орис на професионалния избор и избирайки лекарската специалност. Време е да погледнете към идващия връх, който следва да покорите, добави той. Лекарската специалност допуска безрезервност и отговорност към човешкото здраве, следвайте моралния си компас, бъдете образец за обществото ни и пазете човешкото здраве и достолепие, прикани завършващите акад. Трайков. Вярвам, че сме ви предали най-ценното, което човек може да научи по време на образованието си, че сме запалили любовта към познанието, към науката, сподели още той. Стойте изправени в бурята и постоянно гледайте хората в очите, това демонстрира, че имате мощен дух и не се боите от истината, прикани акад. Трайков бъдещите лекари. 

Преминахте през доста безсънни нощи, преповтаряйки комплицирани латински термини, състезавайки се между тях и най-много със себе си, с цел да бъдете още по-добри и успяхте, сподели деканът на Медицинския факултет проф. Димитър Буланов . Предстоят ви най-важните оценки, само че най-важната премия за вас е усмивката на излекувано дете. Само лекарите със сърце могат да трансфорат всяка болница в същинска амбулатория. Бъдете индивиди, лекувайте с опитност, твърдоглавие и състрадание, сподели още проф. Буланов. По думите му през последните години се усилва броят на младите лекари, които избират да останат да работят в България. 

 Снимка: БТА

На тържествената гала участват посланици, министри, депутати, столичният кмет Йорданка Фандъкова, ръководителят на съсловната организация. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР