7500 домакинства могат да получат до 30% от инвестицията за

...
7500 домакинства могат да получат до 30% от инвестицията за
Коментари Харесай

40% от българите стоят на студено

7500 семейства могат да получат до 30% от инвестицията за газифициране на дома си

Всеки трети българин няма пари да си заплаща сметките за сила. 40 на 100 от хората не отопляват съответно жилището си, а всеки втори не може да го охлажда през топлите месеци. Данните са на Евростат, само че ги изнесе заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който взе участие в конференция за енергийната беднотия и замърсяването на въздуха.

По думите му енергийната беднотия е проблем, който визира целия Европейски Съюз – към 50 млн. души в общността изпитват усложнения да отоплят или охладят дома си, или да платят сметките си за сила. За да бъде решен този проблем, обаче е нужно първо да има формулировка за енергийна беднотия, тъй като такава няма както в България, по този начин и на европейско равнище, уточни заместник-министърът.

Една от дълготрайните ограничения, която държавното управление ползва, е инвестиция в енергийна успеваемост, която ще понижи нужното количество сила за отопление на едно жилище. В момента страната предизвиква потребителите, които желаят да преминат от отопление с дърва и въглища към такова с природен газ. Около 7500 семейства могат да получат до 30% от инвестицията за газифициране на дома си, уточни Станков. Но до момента газифицираните жилища в страната ни са под 5%, а в някои европейски страни те са 50-60 на 100.

Министерство на енергетиката възнамерява план за оползотворяване на геотермалните води у нас за отопление. Амбиция е и въвеждането на здания с нулево ползване на сила. Ведомството желае да интегрира у нас постройка, която да създава 50% от нужната й сила.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР