750 пълнолетни лица са интервюирани лично на Западния бряг, а

...
750 пълнолетни лица са интервюирани лично на Западния бряг, а
Коментари Харесай

Проучване: 72% от палестинците подкрепят решението на “Хамас” за война с Израел

750 пълнолетни лица са интервюирани персонално на Западния бряг, а 481 души са интервюирани в Газа, също персонално. Събирането на данни за Газа е осъществено по време на неотдавнашното помирение, когато за откривателите беше по-безопасно да се придвижват.

Проучването, което има четири пункта неточност (вместо нормалните три пункта), откри, че съвсем три четвърти (72%) от всички респонденти считат, че решението на “Хамас ” да стартира нападението си против Израел на 7 октомври е било " вярно ".

По-малко от една четвърт (22%) считат, че то е било " погрешно ".

Но това не значи поддръжка за жестокостите, прибавя Шикаки. " Никой не трябва да възприема това като поддръжка за жестокостите, които може да са били осъществени от “Хамас ” на този ден. "

" Палестинците имат вяра, че дипломацията и договарянията не са алтернатива за тях, че единствено насилието и въоръжената битка са средство за преустановяване на обсадата и блокадата на Газа и като цяло за преустановяване на израелската окупация ", сподели Шикаки.

Това значимо разграничаване се вижда от три от данните на изследването. Почти 80% от интервюираните са декларирали пред откривателите на PCPSR, че убийството на дами и деца в домовете им е военно закононарушение.

Още по-голям брой (85%) от интервюираните са декларирали, че не са гледали видеоклипове, показани от интернационалните новинарски организации, за дейности, осъществени от “Хамас ” на 7 октомври - число, което може да подскаже за какво единствено 10% от интервюираните са декларирали, че считат, че “Хамас ” е направил военни закононарушения на този ден.

В забележителна степен палестинците, както и израелците, получават изкривена позиция от своите медии, разяснява CNN. В допълнение към този резултат на балона, акцентира Шикаки, може да има и предпочитание да се заобикалят други източници, с цел да се резервира опцията за отказване. Отричането, както споделя той, е потребно в интервали на стрес и болежка.

Проучването на публичното мнение във военна зона е обвързвано с компликации даже в интервалите на мъртвило. Анкетирането на хората в центъра и южната част на анклава е относително елементарно, защото множеството от тях към момента са си били по домовете, само че анкетирането на хората от северната част на Газа беше отчасти компрометирано, защото доста от тях бяха разселени в убежища.

Разделени територии, разнообразни настройки

Ивицата Газа и Западният бряг, наричани през днешния ден палестински територии, са географски разграничени от 1948 година насам. През последните десетилетия това разделяне се утвърди сред двете популации, не на последно място и заради обстоятелството, че за палестинците стана все по-трудно да се придвижват сред териториите.

След 2005 година, когато Израел изведе бойците и заселниците си от Газа и всъщност отдели територията благодарение на Египет, ежедневните прекарвания на палестинците в Газа се разграничават още повече от тези на палестинците на Западния бряг, прибавя американската медия.

В политическо отношение териториите са разграничени. Палестинската власт под управлението на застаряващия президент Махмуд Абас има непълен надзор над Западния бряг, до момента в който “Хамас ” управлява протичащото се в Газа - или го правеше до нахлуването на Израел.

Тези разлики са отразени в изследваните настройки, по-специално във връзка с потреблението на принуждение.

В Газа поддръжката за въоръжената битка е повишена напълно леко - от 50% през септември 2022 година (година преди актуалната война) до 56% през декември 2023 година На Западния бряг обаче поддръжката нараства фрапантно - от 35% през септември 2022 година до 54% през септември 2023 година (месец преди войната). Този месец интервюираната поддръжка за въоръжената битка доближава 68% в Западния бряг.

Шикаки споделя, че тези разлики отразяват повишаването на нападенията от страна на нападателни еврейски заселници против палестинци на Западния бряг, които провокираха наказание от страна на Съединени американски щати и Европа, дружно с необятно публикуваното чувство, че настоящето твърдо дясно държавно управление на Израел не е прекомерно разтревожено от това положение на нещата.

“Хамас ”, което може би не е изненадващо, намира все по-голяма поддръжка, изключително измежду палестинците на Западния бряг. Подкрепата за войнстващата формация като политическа партия там се е нараснала съвсем четири пъти (от 12% на 44%) през трите месеца сред септември 2023 година и декември 2023 година

За разлика от това в обсадената Ивица Газа поддръжката остава релативно постоянна с 38% поддръжка през септември и 42% през декември.

Фатах, светската националистическа партия на президента на Палестинската автономност (ПА) Абас, която докара Организацията за избавление на Палестина до историческите съглашения с Израел през 90-те години на предишния век - които сътвориха ПА, само че от решаващо значение не стигнаха до решение на някои от най-основните проблеми на спора - означи спад на поддръжката си в териториите от 26% преди три месеца до 17% в този момент.

Подкрепата за самия Абас е още по-ниска - в действителност толкоз ниска, че той се счита за съвсем изцяло дискредитиран.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР