750 000 души излязоха по улиците на Барселона, за да

...
750 000 души излязоха по улиците на Барселона, за да
Коментари Харесай

750 000 поискаха свобода за каталунските лидери

750 000 души излязоха по улиците на Барселона, с цел да изискат независимост за сепаратистките водачи, които бяха арестувани. Броят на протестиращите бе разгласен от полицията в града, пишат испанските медии.

Демонстрацията, траяла към два часа, мина под лозунгите: „ Свобода за политическите пандизчии! " и „ Вън окупационната мощ ". Тя бе свикана от две цивилен организации, които желаят самостоятелност.

В началото на месец октомври в Каталуния беше извършен референдум за самостоятелност, който бе избран като противозаконен от Мадрид. Каталунският водач Карлес Пучдемон бе задържан в Белгия и по-късно освободен от съда.

Осем министри, арестувани след приемането на декларацията за самостоятелност, остават в предварителния арест. Сваленият министър председател Карлес Пучдемон и четирима министри от кабинета му избягаха на белгийска земя.

Социологически изследвания сочат, че жителите на Каталуния са разграничени поравно сред обособяване и оставане в Испания. Испанската конституция дефинира нацията като неделима и гласи, че въпросите на националния суверенитет са от компетенцията на националния парламент в Мадрид, напомни „ Асошиейтед прес “.





Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР