75% от младите европейци на възраст между 15 и 24

...
75% от младите европейци на възраст между 15 и 24
Коментари Харесай

Габриел: 75% от младите европейци не различават фалшивите от истинските новини

75% от младите европейци на възраст сред 15 и 24 години признават, че не могат да разграничат подправените от същинските вести. Това сподели еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел по време на първата среща видеоконференция по плана „ София и Европа за младите – 3D – народна власт, разговор и спор “ в столичното 18 СУ „ Уилям Гладстон ”, оповестява БГНЕС.

Тя обърна особено внимание на това, че подправените вести имат две доста отрицателни въздействия. „ От една страна те разрушават доверието посред ни, както и това сред хората и институциите. От друга страна влияят върху страстите. Неслучайно наше проучване сподели, че трите тематики, по които подправените вести имат най-голямо влияние в Европа, са здравето, околната среда и миграцията “, съобщи Габриел. И добави, че подправените вести постоянно са съществували, само че в този момент се популяризират доста по-бързо и мащабите им са по-големи.

В 18 СУ еврокомисарят даде началото на първата Европейска седмица на медийната просветеност - нова самодейност на Европейска комисия, препоръчана от Мария Габриел. „ Целта ни е цялата тази седмица - сред 18 и 22 март, в цяла Европа да притеглим вниманието върху медийната просветеност да забележим по какъв начин, можем ли и какво още би трябвало да научим, с цел да отличаваме истините от неистините, сериозно да оценяваме голямото количество информация, което е на всички места към нас. В цяла Европа ще има такива събития и за мен е същинска чест, че тук, дружно с вас даваме алегорично и началото в България на европейската седмица на медийната просветеност “, сподели Мария Габриел пред учениците. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР