75 години след приемането на Всеобщата декларация за правата на

...
75 години след приемането на Всеобщата декларация за правата на
Коментари Харесай

Твърде много хора по света страдат заради религията или убежденията си, отчита Борел

75 години след приемането на Всеобщата декларация за правата на индивида, гарантираща правото на всички хора да имат, трансформират и изповядват своята вяра или убеждения, прекалено много хора в редица краища на света към момента страдат от закани, физически набези, убийства, дискриминация и гонения само поради своята вяра или убеждения. Това декларира висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Думите му са във връзка 22 август - Международния ден за възпоменание на жертвите на принуждение по религиозни подбуди.

Борел показва, че на този ден Европейският съюз желае да си спомни за всички жертви на принуждение по религиозни аргументи, като още веднъж приканва страните да съблюдават напълно член 18 от Всеобщата декларация за правата на индивида и да се борят против всевъзможни актове на религиозно гонене и дискриминация.

" В целия свят хората, изложени на риск, би трябвало да бъдат предпазени, а причинителите на актове на принуждение би трябвало да бъдат изправени пред съда. Религията в никакъв случай не би трябвало да се употребява като опрощение за набези против лица от малцинствени групи . Европейският съюз напомня, че свободата на религията или убежденията и свободата на изложение са универсални, взаимозависими и свързани права, които взаимно се укрепват ", акцентира топ дипломатът на Европейски Съюз.

По негови думи с изключение на страните основна роля в разкриването и опълчването на актове на подбудителство към ненавист, дискриминация и принуждение против обособени лица и групи имат религиозните водачи, политиците, организациите на гражданското общество и частните компании.

" Европейски Съюз ще продължи да употребява всички налични принадлежности, в това число разговора за правата на индивида, резолюциите на многостранни конгреси, съдействието със специфичния докладчик на Организация на обединените нации за свободата на религията или убежденията и междурелигиозните начинания в поддръжка на правозащитниците и отбраната на свободата на религията или убежденията ", акцентира Борел.

Той уточни и че през тази година Съюзът ще отпусне 5 млн. евро в поддръжка на организации, които работят за поощряване и отбрана на свободата на религията или убежденията.

Европейският съюз продължава да се застъпва за свободата на религията и убежденията, както в чужбина, по този начин и вкъщи, заключи Борел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР