75 деца от Украйна, сираци или с родители на фронта,

...
75 деца от Украйна, сираци или с родители на фронта,
Коментари Харесай

75 деца от Украйна получиха временна закрила у нас

75 деца от Украйна, сираци или с родители на фронта, получиха статут на краткотрайна протекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ при Русе.

Те веч е отпътуваха от крайдунавския град към военно-почивния комплекс в село Рибарица , област Ловеч, където ще бъдат настанени още довечера, оповестиха от ОА Русе.
 БГНЕС
В момента там обитават други 130 украински жители. Процесът се координира директно от заместител министър-председателя по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и регионалния шеф на Русе Анатоли Станев.
 БГНЕС
Децата са от най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Адеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк. Някои от тях са изгубили единия или двамата си родители, други са били ранени , заради което ще се нуждаят от продължителна психическа рехабилитация и поддръжка.
 БГНЕС
Евакуацията на децата към България е проведена от Благотворителен фонд на Любомир Романков, като са готови всички нужни документи и позволения.

Децата са придружавани от 10 души, като измежду тях има обществени служащи, психолози и медицински експерти. Украинските деца са пропътували над 1000 км с двуетажен рейс от границата с Полша до България. Най-малкото от децата е едвам на 5 години и половина, а най-голямото – на 16. Сред децата има и седем двойки братчета и сестричета . На две от децата им е прилошало по пътя и надлежно им се наложило да бъдат прегледани на границата от екип на Спешна помощ. Останалите деца са в положително здравословно положение.
 БГНЕС
За всички от Българския червен кръст бяха приготвени топли питиета, храна и хигиеничен пакети за 24 часа. На място на Дунав мост бяха още ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева и кметът на Община Русе Пенчо Милков.

„ В Русе всички институции са се погрижили да ги посрещнат по този начин, че да им обезпечат успокоение и малко отмора след дългия път. Докато тече регистрацията на документите им ще влязат за отдих в квалифицираните отоплени палатки, които виждате зад нас. Има готови от сътрудниците от БЧК – Русе пакети с храна, сандвичи, кроасани и към този момент в един миг още веднъж ще се качат на рейса и ще би трябвало да продължат към Рибарица, като ще бъдат ескортирани от пилотна кола “, сподели Мариана Тошева.

В посрещането са ангажирани представители на локалната и държавна власт. Сред тях са чиновници на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, БЧК, Дирекцията „ Социално подкрепяне, Държавната организация за протекция на детето, Регионална дирекция „ Гранична полиция “, Държавна организация за бежанците, както и Община Русе. На място имаше и представители на неправителствения бранш – Сдружение „ Еквилибриум “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР