75 апетитни позиции, 12 от които за шефове на комисии

...
75 апетитни позиции, 12 от които за шефове на комисии
Коментари Харесай

Властта ще разпредели 75 важни поста в държавата

75 апетитни позиции, 12 от които за шефове на комисии и държавни регулатори, следва да си разпредели ръководещата коалиция в околните месеци. Това стана ясно при започване на пленарното съвещание в сряда, когато бе открита пролетната сесия на 47-ото Народно събрание. На старта ѝ ръководителят му Никола Минчев изчете от трибуната информация за кои органи следва депутатите да избират членове, оповестява " 24 часа ".

Те бяха разграничени от Минчев на 4 групи. В първата са органите, чиито членове са към този момент с изминал мандат - общо 42 на брой. Най-ключовите тук са шефовете на Българска народна банка, Национален осигурителен институт, Сметната палата, комисиите по досиетата и за отбрана на персоналните данни.

След неуспеха на първите две процедури по желание на гуверньор на централната банка обаче стана ясно, че към този момент няма да се бърза с нова. Коалицията мъчно преодоля неприятния усет от втората, когато един против различен се изправиха номинираният от Политическа партия Андрей Гюров и Любомир Каримански от Има Такъв Народ.

Сега се търси сплотяваща фигура и подобаващ миг за нов опит, а до тогава отпред на Българска народна банка остава Димитър Радев. Без нов началник не могат да се изберат и двамата нови подуправители - ръководители на посоки “Банково” и “Емисионно”. Вече започнаха процедурите за попълване на двете места от парламентарната квота в Съвет за електронни медии и за 5-имата членове на Фискалния съвет.

За медийния регулатор, където изтичат мандатите на Розита Еленова и София Владимирова, са номинирани трима - юристката Симона Велева от името на Политическа партия, журналистката Пролет Велкова от Демократична България и Тодор Беленски от “Възраждане”. Те към този момент бяха изслушани от медийната комисия и следва кандидатурите им да се гласоподават в пленарната зала. Седем са номинирани пък за 5-те места във Фискалния съвет.

Политическа партия е издигнала преподавателя по макроикономическо моделиране и обществени финанси в СУ доцент доктор Калоян Ганев, а Има Такъв Народ са номинирали Атанас Атанасов, който от 2016 година е основен помощник в съвета.

Демократична България оферират финансиста Мартин Заимов.ГЕРБ са с две имена - на някогашния министър на стопанската система в кабинета “Борисов 3” Лъчезар Борисов и на някогашния зам. финансов министър от държавните управления на Симеон Сакскокубргготски и на Сергей Станишев Любомир Дацов.

Последният бе номинация на Слави Трифонов за министър на стопанската система в несъстоялия се кабинет от предишното лято. А Движение за права и свободи предлага Юнал Тасим да остане в съвета. Отдавна изтече и мандатът на Комисията по досиетата.

В Народно събрание са импортирани правила за избор на 9 членове. Предстои да се гласоподават и разпоредбите за номиниране на началник и 4-ма членове на комисията за отбрана на персоналните данни, разгласи Минчев. Трябва да се избере нов началник на Сметната палата.

От Народно събрание се чака и член на надзора на Агенцията за обществените предприятия и надзор.

Депутатите имат да избират и основен правосъден контрольор, както и нови 10 членове в Инспектората към Висш съдебен съвет. Втора година мандатът на Теодора Точкова е изминал. Проблемът е, че се изисква конституционно болшинство (160 гласа).

В повърхностен състав заседава Конституционният съд, тъй като Народно събрание не излъчва двама нови - единият от ноември, другият от февруари. Ключовото кадруване в правосъдната система обаче е обвързано с дебата за промяната в нея, в това число промени в конституцията.

В този “пакет” е и КПКОНПИ след оставката на ръководителя ѝ Сотир Цацаров. Преди това обаче четворната коалиция би трябвало да одобри новия закон за антикорупционната комисия, който ще я раздели на две. Трябва да бъде определен и член на Националното бюро за надзор на СРС.

До края на тази парламентарна сесия изтичат общо 24 мандата в разнообразни други органи, които партиите ще би трябвало да си разпределят - като началник на комисията по финансов контрол и целия състав на тази за отбрана от дискриминация. Народно събрание би трябвало да конституира и нов орган - Национален съвет за българите в чужбина от 7 членове.

Източник: https://www.24chasa.bg/novini/article/11511470
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР