75 000 барела дневно е прогнозният потенциал на Блок 1-14

...
75 000 барела дневно е прогнозният потенциал на Блок 1-14
Коментари Харесай

Има ли петрол край Бургас? Shell започва проучвания до дни

75 000 барела на ден е прогнозният капацитет на " Блок 1-14 Хан Кубрат ", а шансът за разкриване на нефт и природен газ в тази част на Черно море е едно към пет, стана ясно по време на конференция на английската компания Shell в София. Цифрите са основани на исторически данни от сходни планове по света.

Заедно с австралийската Woodside и испанската Repsol, те стартират изследователски сондаж на блока, който се намира на към 117 км от Бургас, на 1 април т.г.

Проучвателният сондаж ще продължи три месеца. А дали и какъв брой находища се намират там, ще стане в интервал до най-вече една година след края на процедурата, изясни Александър Кейкс, началник на проучвателните действия в Shell за България.

Сондажът ще бъде осъществен с плавателния съд Noble Globetrotter II, който към този момент е употребен три пъти в блока " Хан Аспарух " от фирмите Total и Repsol. Наемът на кораба е най-малко $275 000 на ден.

В процеса ще вземат участие 250 души, като част са български експерти. Сондажните интервенции ще се правят на дълбочина от 1 500 метра и 2 500 м под морското дъно.

Кейс уточни още, че инвестицията на компанията ще бъде в размер на сред $50 милиона и $150 милиона, а подготовката е траяла цели 18 месеца. След разбор на резултатите, компанията ще би трябвало да реши дали има задоволително нефт, с цел да оправдае по-нататъшна инвестиция в създаването му.

Ако той е сполучлив, компанията ще направи оценка какъв брой въглеводороди има, след което ще последват нови сондажи, които са оценъчни. Ако и те потвърдят, че има задоволително находища, които са над комерсиалния предел, подложен от Shell, английската компания ще би трябвало да вземе капиталово решение за разработка.

От компанията не отхвърлиха опцията за втори сондаж на друга локация, в случай че този се окаже несполучлив. Подобно решение обаче към момента не е взето.

При сходни кладенци по света, потенциалът нормално е в размер на към 75 000 барела на ден, съобщи още той. До изваждането на първите барели обаче ще мине много време - сред 6 и 10 години от откритието.

Блoĸът " Хан Кубрат " ce пpocтиpa нa плoщ oт 6 893 ĸв. ĸм и се намира в южната част на българскaтa чepнoмopcĸa aĸвaтopия. Преди 2017 година той носеше името " Силистар ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР