746 458 лева ще отдели общината за подпомагането на големи

...
746 458 лева ще отдели общината за подпомагането на големи
Коментари Харесай

746 000 лева за фестивали извън бюджета на Пловдив 2019

746 458 лв. ще отдели общината за подпомагането на огромни фестивали и събития през 2019 година. Проявите са отвън програмата на фондация „ Пловдив 2019 ” и не са част от програмата Европейска столица на културата. С парите ще бъдат осъществени 42 плана - такива като обичайните Международен фестивал на камерната музика, театралният „ Черната кутия ” и до потребителско-кулинарни прекарвания като „ Пловдив мези ” и „ Две-три бири ”. Тази година „ Сцена на кръстопът ” ще бъде финансирана с нова апликационна форма и по този начин попада отвън финансовата рамка от 746 000 лв.. „ Правим това по ред аргументи. Досега получавахме по 40 000 лв. за фестивала. 23-тото издание обаче ще стартира без промени сред 11 и 21 септември ”, изясни продуцентът Ирен Чанкова.

След като предходната година получи дотация от едвам 10 000 лв., Международният фестивал на камерната музика, който ще има своето 55-о издание, този път ще разполага с 19 500 лв.. Той е най-устойчивото във времето пловдивско събитие, обвързвано с изкуството. Увеличението на дотацията е станало със „ сериозна интервенция ” от страна на именития ни цигулар и учител във Виена проф. Евгений Шевкенов. „ Преди това писахме писмо до общината, че с 10 000 лв. интернационален фестивал не се прави. Не ни схванаха. Искахме най-малко 35 000 лв., с цел да минем на по-високо равнище, само че не се получи ”, изясни уредникът Димитър Малашинов.
За съпоставяне, новобранецът " Две-три бири ", който очевидно има основна културна стойност, е подкрепят още веднъж с 10 250 лв..

Фестивалът за спектакъл и актуален танц „ Черната кутия ” ще вземе 45 000 лв.. 15-ото му издание ще е от 30 май до 6 юни. „ Имаме сътрудници в лицето на посолства и огромни актьори - ще е безсрамно да желаеме повече ”, сподели уредникът му Недялко Славов. Той напомня, че да направиш един фестивал, изключително сценичен, е същинско предизвикателство от гледна точна на логистика. „ Трябва да се провежда преместване на декори, настаняване на хора, изпипване на най-дребните елементи.

Който си мисли, че с фестивали ще направи бърза облага - надълбоко се лъже ”, акцентира писателят.

Проектът на Пловдивската опера „ Класик Open Air - Пулсът на Пловдив в ¾ ” също ще получи обичайно общинско финансиране. За провеждането си в края на юни той ще вземе 30 000 лв.. Кандидатствахме за повече, само че сме подготвени да вложим и лични средства. От общината желаят да не продаваме билети. Така представленията в двора на Техническия университет и на още 1-2 местоположения ще са изцяло безвъзмездни, изясняват от Операта.

Идеята за този фестивал е пловдивчани да се порадват на оперни представления навън. Операта готви и серия осъществявания, отдадени на класическия джаз. За тях са поканени внуците на Панчо Владигеров - Константин и Александър с групировката им Wladigeroff Brothers. „ Операта навън ” е помислила и за дребните. Те ще гледат „ Пиратите от Пензънс ”. Специално за тях ще бъде издигнат бутафорен пиратски транспортен съд, който ще застане на една от откритите подиуми.

Значително финансиране от 40 000 и 45 000 лв. ще получат литературният „ Пловдив чете ” 2019 и интернационалният фестивал „ Дни на музиката в Балабановата къща ”. Близо до тях се подрежда " Капана фест " с 30 000 лв., а Международните фотографски срещи - 17 150 лв.. Арт Войс Център на музикалния възпитател Румяна Иванова получава 25 000 лв.. Проектът „ Пловдив - СтоЛица на песента ” е нов. От общината считат, че в случай че се окаже сполучлив, той има капацитет да стане годишен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР