74 от общините у нас се отопляват изцяло на газ

...
74 от общините у нас се отопляват изцяло на газ
Коментари Харесай

Силвия Георгиева: 74 общини се отопляват изцяло на газ

74 от общините у нас се отопляват напълно на газ и не е ясно какво ще е решението за тях при неяснотите през тази зима. Темата пред Българска национална телевизия разяснява изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините - Силвия Георгиева.

74 общини през последните 10 години направиха стъпки, с цел да преминат към по-екологично отопление и газифицираха напълно всички обществени здания. В тези общини, 21 от които - регионални градове, учебните заведения и детските градини се отопляват напълно на газ.

" Според събраните данни 1400 здания в тези общини употребяват 233 000 мегаватачаса сила на година. В допълнение има и към 400 рейса, които също употребяват природен газ - главно в Столична община и община Габрово ", изясни тя.

80% от общините са построили съвременни съоръжения за природен газ, които не разрешават връщане към отопление с нафта или мазут. Освен това те не са вложили в различно зареждане, да вземем за пример климатици.

" В учебните заведения електрическите мрежи не са пригодени да устоят по-голямо ползване на ток, нито пък има запаси, с които да бъдат закупени климатици. Важно за на.с е да споделим, че по наши планове през тази общините ще имат разноски за енергоносители към 700 млн. лева Сметките са почти точни. Разходите ни за енергоносители през 2019 година бяха 250 млн. лева Потреблението е непокътнато на съвсем същото равнище, само че разноските са скочили с 250% ", изясни Силвия Георгиева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР