74 горски и полски пожари са регистрирани днес у нас.

...
74 горски и полски пожари са регистрирани днес у нас.
Коментари Харесай

74 горски и полски пожари са регистрирани днес у нас

74 горски и полски пожари са регистрирани през днешния ден у нас. 45 от тях не престават да са настоящи. Към момента заплаха за обитаеми места няма. Това съобщи на брифинг шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов, оповестява Българска национална телевизия.

Най-сериозно е ситуацията с два пожара в югоизточна България - в област Хасково край Брягово, където горят над 1000 дка и в Елховско, област Ямбол, където горят още веднъж към 1000 дка пасища и млади борови насаждения. По думите на Николов обстановката там е динамична, само че не и сериозна. Сериозен риск в региона е бурният ураганен вятър, комбиниран с високите температури и сухата растителност. Валиже в югоизточна България се чакат чак в събота.

Пожарите в област Пазарджик - край Елшица и Црънча са локализирани, а обстановката с огнената стихий край старозагорското село Пъстрово е под надзор, регистрира още Николов.

" Главната задача е да се лимитират заплахите по обитаемоте места, тъй че да няма жертви и потърпевши. Към момента няма заплаха за обитаемоте места. ", увери той.

Общо 450 пожарникари с 117 автомобила се борят с огнените стихии в другите елементи на страната. Помагат им над 100 горски чиновници, 45 доброволци и хеликоптери на Министерство на защитата и едно военно мобилно формирование с техника.

От началото на месеца у нас са регистрирани 1661 пожара. Главен комисар Николай Николов прикани хората да се въздържат да обработват стърнища.

По-рано през днешния ден комисар Николов благодари на земеделците, които оказват помощ с персонална техника, както и на доброволците. Призова да се прекрати за няколко дни активността на полето, тъй като и най-малката искра е евентуална заплаха за обитаемоте места.

" За доста от пожарите има изясненост. Тези предпоставки изсъхнало, прохладно време, с висока температура и човешката активност са чудесна причина, с цел да зародят пожарите. Говорим на първо място за немарливост, самоувереност и подценяване на ситуацията ", сподели той.

Относно свлачището в курорта Албена Николай Николов съобщи, че казусът там е от десетилетия, а отговорността е на локалната власт, тъй като тя е наясно " какво би трябвало да се прави и какво не ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР