731 903 души са посетили Южното Черноморие за сезон 2022, ...

731 903 души са посетили Южното Черноморие за сезон 2022,

Нищо общо с 2019-та и все пак: Ръст на туристите по Южното Черноморие

731 903 души са посетили Южното Черноморие за сезон 2022, регистрира в годишния си разбор Бургаската районна туристическа камара, изработен на база пристигналите пасажери на летище Бургас.

Според разбора на данните, има забележителен растеж в съпоставяне с предходните две години – с 64% по отношение на 2021 и цели 283% по отношение на 2020 година Все още обаче се догонва ситуацията преди началото на пандемията. За 2019 година в България са кацнали съвсем двойно повече хора – над 1,3 милиона.

В месеците сред юни и септември, множеството туристи са поляци – една четвърт от всички летовници. В челната тройка също попадат Англия и Чехия със надлежно 21% и 14% от общия брой, като забележителен дял хора също са пристигнали и от Германия – 10%. В съпоставяне с предпандемичното положение, растеж се вижда само при туристите от Унгария и Австрия, а поляците са съвсем възвърнали броя си в съпоставяне с 2019 година

От БРТК още означават възобновяване на проведения туризъм по Южното Черноморие като съществена причина за растежа. От друга страна, липсват хора от източните пазари като Русия, Украйна и Беларус поради военния спор, с което губим над четвърт милион летовници от тези страни, посетили България през 2019 година

Въпреки увеличението на туристите от нови и обичайни пазари, облагите за сектора остават незадоволителни, регистрират от БРТК.

От друга страна цените по нашето Черноморие от ден на ден се приближават до тези на конкурентните дестинации Гърция и Турция.

Автор на публикацията: Никола Попов

Източник: dnews.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg