731 903 души са посетили Южното Черноморие за сезон 2022,

...
731 903 души са посетили Южното Черноморие за сезон 2022,
Коментари Харесай

Нищо общо с 2019-та и все пак: Ръст на туристите по Южното Черноморие

731 903 души са посетили Южното Черноморие за сезон 2022, регистрира в годишния си разбор Бургаската районна туристическа камара, изработен на база пристигналите пасажери на летище Бургас.

Според разбора на данните, има забележителен растеж спрямо предходните две години – с 64% по отношение на 2021 и цели 283% по отношение на 2020 година Все още обаче се догонва ситуацията преди началото на пандемията. За 2019 година в България са кацнали съвсем двойно повече хора – над 1,3 милиона.

В месеците сред юни и септември, множеството туристи са поляци – една четвърт от всички летовници. В челната тройка също попадат Англия и Чехия със надлежно 21% и 14% от общия брой, като забележителен дял хора също са пристигнали и от Германия – 10%. В съпоставяне с предпандемичното положение, растеж се вижда само при туристите от Унгария и Австрия, а поляците са съвсем възвърнали броя си спрямо 2019 година

От БРТК още означават възобновяване на проведения туризъм по Южното Черноморие като съществена причина за растежа. От друга страна, липсват хора от източните пазари като Русия, Украйна и Беларус поради военния спор, с което губим над четвърт милион летовници от тези страни, посетили България през 2019 година

Въпреки увеличението на туристите от нови и обичайни пазари, облагите за сектора остават незадоволителни, регистрират от БРТК.

От друга страна цените по нашето Черноморие от ден на ден се приближават до тези на конкурентните дестинации Гърция и Турция.

Автор на публикацията: Никола Попов
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР