728 хил. българи живеят средно с 1118 лв. на година,

...
728 хил. българи живеят средно с 1118 лв. на година,
Коментари Харесай

728 000 българи живеят с 93 лева на месец

728 хиляди българи живеят приблизително с 1118 лева на година, което прави по 93 лева на месец. Това сочи Статистическият годишник, който се изготвя от Националния статистически институт

Според формалната статистика 10-те % от българите, които имат най-ниски приходи в страната, живеят приблизително с 93 лева на месец, при междинен приход на разположение в България от 328 лева месечно (3937 на година). В групата на най-бедните влизат клошари, безработни, хора от малцинствата, а постоянно и пенсионери.

Причината за това е, че приходите се разделят на всички членове на фамилията и даже един човек да работи, в случай че заплатата отива за издръжката на няколко души елементарно може да попадне в групата на най-бедните. Представителите на групата жители с най-високи приходи у нас (10% от популацията или 728 хиляди души) разчитат приблизително на 786 лв. на човек на месец (9443 лева на година), сочат данните на Национален статистически институт.

Тук още веднъж важи правилото на делене на приходите на цялото домакинство и един човек даже да има заплата над 2500 лева след платени налози, в случай че би трябвало да храни цяло семейство, ще изпадне от групата на заможните. Все отново би трябвало да се означи, че статистиката не може да регистрира тъкмо приходите и потреблението на няколкото хиляди българи, които печелят десетки милиони на година. Проблемът обаче не е единствено у нас, защото Национален статистически институт съблюдава статистическите стандарти на Европейски Съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР