725 милиона долара - толкова ще трябва да плати онлайн

...
725 милиона долара - толкова ще трябва да плати онлайн
Коментари Харесай

Брекзит и избирането на Тръмп са кошмар за Зукърбърг 6 години по-късно

725 милиона $ - толкоз ще би трябвало да заплати онлайн колосът Meta, с цел да уреди извънсъдебно групов иск на наранени от корист с персоналната им информация консуматори. Новината идва във допустимо най-лошия миг за притежателя на Фейсбук, Instagram и WhatsApp и е значим епизод в продължаващия към този момент 6 години онлайн сюжет с геополитически последици.

Обезщетението, което е най-голямото, което Meta в миналото е изплащала, би трябвало да постави точка на абсурда " Cambridge Analytica ", който е в дъното на всички промени, които виждаме в най-популярната световна обществена мрежа.

Малко предистория

В първите си години Фейсбук беше правилен на корените си на мрежа за свързване на познати от действителния живот. Протестната вълна на " Окупирай Уолстрийт " в Съединени американски щати след 2008 година и Арабската пролет през 2011 година обаче демонстрираха силата на платформата като среда за информиране и за готовност по настоящи проблеми. Така обществената мрежа стартира да притегля от ден на ден медии и основатели на наличие, които можеха да разчитат на огромна публика.

Освен вести, потребителите имаха достъп до разнообразни игри, проби и приложения. Именно посредством пропуски в сигурността им английската консултантска компания Cambridge Analytica събра данни за 87 млн. души и насочи към тях таргетирани послания по време на акциите преди референдума за Брекзит и изборите в Съединени американски щати през 2016 година И в двата случая невероятното стана факт - Англия напусна Европейски Съюз, а Доналд Тръмп стана президент.

През 2018 година чиновник на Cambridge Analytica обществено оповести, че Фейсбук е разрешил на компанията да събере данните на милиони консуматори и да ги употребява за политическа пропаганда. В хода на абсурда тя приключи съществуването си.

Какво се схванаха

Според " Файненшъл Таймс " в правосъдните документи Meta не признава виновност и пази позицията, че е " подобрила метода си във връзка с персоналната цялост, като е внедрила сложна стратегия за нейната отбрана ". Размерът на сумата по съглашението е без аналог в правосъдната процедура във връзка с персоналната информация в Съединени американски щати.

Първоначално тезата на обществената мрежа беше друга - че потребителите нямат законен интерес информацията, която споделят с другари, да бъде предпазена. През 2019 година обаче тази теза беше отхвърлена в американски съд и това даде опция на груповия иск да направи идващите си стъпки.

Обхватът му дори беше уголемен, като към този момент включва сред 250 и 280 млн. консуматори, за които се счита, че Meta не е направила задоволително по линия на отбрана на персоналната информация. Колко ще получи всеки от тях зависи от това какъв брой ще са тези, които предявят искания. Адвокатите упорстват да им бъдат присъдени 25% от парите като хонорар - или 181 млн. $.

Какво следва

Съдия би трябвало дефинитивно да удостовери извънсъдебното съглашение, което ще е нов доста тежък удар за компанията на Марк Зукърбърг.

Заради Cambridge Analytica през 2019 година тя към този момент заплати 5 милиарда $ на Федералната комисия по търговията и 100 млн. $ на регулаторите, които проверяваха дали е подвела вложителите си във връзка с отбраната на персоналните данни. Във Англия Meta заплати 500 000 паунда санкция.

Освен финансови, репутационните вреди за Фейсбук бяха големи. Докато Зукърбърг трябваше да дава пояснения пред сенатори и регулаторни органи, обществената мрежа стартира да се трансформира. Постепенно тя изостави всичките си по-значими взаимни планове с медиите, понижи обсега на изявленията им и първо разгласи, че се връща към акцента върху връзката с близки и другари, а след това реши да копита TikTok и да бомбардира потребителите с алгоритмично подбрани къси видеа от непознати консуматори.

Самият Зукърбърг преименува цялата компания на Meta, вложи милиарди в създаването на платформа за метавселена, само че към момента тя не е нито работеща, нито припозната от потребителите. Това накара и някои наблюдаващи да се усъмнят в способността му да се върне по пътя на триумфа.

Конкуренцията изключително в лицето на TikTok притегли огромна част от младата публика, а цифровата реклама доста понижа след пандемията и при сегашната световна икономическа обстановка е малко евентуално скоро да се върне към старите равнища. Преди месец 11 000 чиновници на Meta бяха освободени, а не е изключено скоро да има и последваща вълна на съкращения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР