72-годишната Пенка Карева е първата жена пилот в България, участвала

...
72-годишната Пенка Карева е първата жена пилот в България, участвала
Коментари Харесай

Не е за вярване какво се случва с първата хасковлийка пилот в България СНИМКИ

72-годишната Пенка Карева е първата жена водач в България, взела участие във върховен фигурен пилотаж. И тази година хасковлийката продава ръчно направени сурвачки и дрян на зеленчуковия пазар в Хасково.

Сурвачките вървят по 3 – 4 лева, а дрянът – главно за баница, е сред 50 и 80 ст. Пенсийката й е дребна и по тази причина е принудена да продава на пазара, написа haskovo.info.

 Пазар

Пенка Карева към този момент е приготвила нечетните постни ястия за Бъдни вечер. С плънка от ориз и гъби е сготвила патладжан, червени чушки, тиквички, лозови и зелеви сарми.


Приготвен е боб, има ошав, плодове, орехи и праз – назовава го сиромашка луканка. За Рождество Христово ще направи тиквеник и съветска салата. Няма да излиза на пазара, а ще отиде на черква и след това на посетители.

 Среща

Карева е приключила Първо единно учебно заведение в Хасково (училище „ Васил Левски “), а по-късно и Икономическия колеж. Обучавала се е в бургаски аероклуб, както и на летището в Сливен. Летяла е на аероплан „ Злин “. Завършила е втори пилотски курс или като втори водач. Винаги е желала да учи за боен водач, само че тогава не приемали дами.

Участва в първия републикански шампионат по моторно хвърчене през 1975 година Тя е инструктор по моторно хвърчене. Първата й група моторни летци е в клуба в Сливен. Карева е занаятчия на спорта по върховен фигурен пилотаж и авиорали. Завършва и курс по парашутизъм.

Участва в първата Балканиада в Загреб, Хърватска през 1975 година, както и във втората Балканиада в Румъния две години по-късно за Висш фигурен пилотаж и Авиорали, където е с премия за второ място. На републиканското състезание по върховен фигурен пилотаж и Авиорали за мъже и дами в Михайловград е с премията за първо място.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР