719 000 българи са здравно неосигурени към края на 2017

...
719 000 българи са здравно неосигурени към края на 2017
Коментари Харесай

719 000 българи са без здравни осигуровки

719 000 българи са здравно неосигурени към края на 2017 година Още през 2014 година е направен разбор за здравно неосигурените лица в България от дирекция " Управление на риска " при Национална агенция за приходите.

През 2017 година е осъществена цялостна оценка на настоящите характерности и на резултата от отнасяне на оценения риск " Недеклариране и невнасяне на здравни вноски от задължените лица в България ".

Съгласно тази оценка българските жители, които подлежат на наложително здравно обезпечаване в страната, само че не са здравно обезпечени към края на 2017 година, са почти 719 000 лица.

Това декларира здравният министър Кирил Ананиев в отговор на запитване на депутата от Българска социалистическа партия Лало Кирилов за броя на здравнонеосигурените лица. С цел установяване на действителния брой на здравно неосигурените български жители, следва да се има поради, че съгласно Закона за здравното обезпечаване, подлежат на наложително здравно обезпечаване в НЗОК всички български жители, които не са жители и на друга страна и българските жители, които са жители и на друга страна и непрекъснато живеят на територията на Република България.

Това значи, че българските жители, които са жители и на друга страна (с двойно поданство, едното от които е българско) и обитават в чужбина повече от 183 дни в календарната година, не подлежат на наложително здравно обезпечаване.

Също по този начин, не са наложително обезпечени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лицата, които според разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност, подлежат на здравно обезпечаване в друга държава-членка.

Това най-общо са лица, които обитават и/или работят в други страни от Европейския съюз, в това число членовете на техните фамилии, прецизира здравният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР