719 000 българи са здравно неосигурени към края на 2017

...
719 000 българи са здравно неосигурени към края на 2017
Коментари Харесай

719 000 българи - без здравни осигуровки

719 000 българи са здравно неосигурени към края на 2017 година Още през 2014 година е направен разбор за здравно неосигурените лица в България от дирекция " Управление на риска " при Национална агенция за приходите.
През 2017 година е осъществена цялостна оценка на настоящите характерности и на резултата от отнасяне на оценения риск " Недеклариране и невнасяне на здравни вноски от задължените лица в България ".

Съгласно тази оценка българските жители, които подлежат на наложително здравно обезпечаване в страната, само че не са здравно обезпечени към края на 2017 година, са почти 719 000 лица.

Това декларира здравният министър Кирил Ананиев в отговор на запитване на депутата от Българска социалистическа партия Лало Кирилов за броя на здравнонеосигурените лица. С цел установяване на действителния брой на здравно неосигурените български жители, следва да се има поради, че съгласно Закона за здравното обезпечаване, подлежат на наложително здравно обезпечаване в НЗОК всички български жители, които не са жители и на друга страна и българските жители, които са жители и на друга страна и непрекъснато живеят на територията на Република България.

Това значи, че българските жители, които са жители и на друга страна (с двойно поданство, едното от които е българско) и обитават в чужбина повече от 183 дни в календарната година, не подлежат на наложително здравно обезпечаване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР