712 076 засегнати птици в стопанства и 20 огнища на

...
712 076 засегнати птици в стопанства и 20 огнища на
Коментари Харесай

Над 700 хил. птици засегнати през 2022 г у нас от птичи грип

712 076 наранени птици в стопанства и 20 огнища на заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците, или така наречен птичи грип, са записали от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за интервала от началото на 2022 г, оповестяват от центъра. В рамките на това време публично има оповестени и 4 случая при диви птици.

В листата с обекти, наранени от болестта, попадат области, като Добрич, Габрово, Плевен, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Хасково. Най-много са огнищата на територията на гр. Славяново, Плевенско – общо 8. Най-големият обект с оповестена болест от птичи грип е в Асеновград. Там е имало над 177000 кокошки носачки, оповестява профилираното издание agrozona.bg.

Последното огнище на инфлуенца от подтип H5N1 е доказано на 21.10.2022 година животновъден обект с 19 000 кокошки носачки, намиращ се в местността Криво поле,  община Хасково, област Хасково.

„ Прави усещане, че в България броя на обявените случаи при диви птици е извънредно дребен, а тези, за които е било обявено са открити мъртви. Докато в  останалите страни, където вирусът на високо патогенната инфлуенца е проникнал, делът на откритите  позитивни диви птици неведнъж надвишава този на домашните птици и тези, отглеждани в плен “, разясняват специалисти от ЦОРХВ.

В цяла Европа се следи смяна в съотношението на засегнатите диви птици  – от водоплаващи до грабливи и други типове птици, което допуска изместване на инфекцията от мигриращите през зимата птици към немигриращите и синантропните диви птици, които обитават или се развъждат в Европа (включително и тези, които се развъждат в колонии).

Като се вземат поради изменящата се епидемиологична конюнктура в Европейски Съюз през 2020, 2021 и 2022 година и сезонният темперамент на разпространяване на инфлуенца А вирусите при дивите птици, съществува евентуален риск през идващите месеци в Европейски Съюз да зародят нови огнища на разнообразни подтипове HPAI А по птиците. „ Засега рискът се дефинира като сдържан на основата на към момента меката и удължена есен, само че със захлаждането на времето и според от температурите и придвижването на птиците по миграционните пътища наклонността е рискът да се ускорява към висок “, заключават експертите от ЦОРХВ.

Епидемията от 2021–2022 година с общо 2398 огнища при домашни птици, 46 милиона птици, умъртвени в засегнатите предприятия, 168 случаи при птици, отглеждани в затворени пространства и 2733 случая на птичи грип при диви птици, в 36 европейски страни е по-голяма от епидемията от 2020–2021 година и наподобява, че е най-голямата до момента в Европа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР