7104 социално слаби са останали без помощи за 2 месеца,

...
7104 социално слаби са останали без помощи за 2 месеца,
Коментари Харесай

Държавата спря помощите на 10 000 души - отказали да работят

7104 обществено слаби са останали без помощи за 2 месеца, тъй като са отказали без уважителна причина да поставят общественополезен труд. Други малко над 3000 българи пък са с прекъснати помощи за две години, тъй като са отказали повече от един път.
Данните на Агенцията за обществено подкрепяне са от началото на годината до края на септември. Отделно 8300 фамилии са със спрени детски, тъй като децата им не посещават постоянно учебно заведение или предучилищна без уважителна причина (също от началото на календарната година). От началото на образователната година тези фамилии са близо 4000, а децата без имунизация са още 312.
Социалните служби могат да спрат помощите на обществено слабите за два месеца, в случай че те откажат да поставят общественополезен труд. Според закона всеки, който живее на обществено подкрепяне, би трябвало да поставя 14 дни в месеца по половин работен ден труд. За децата пък глобата влиза в действие при три или пет неизвинени отсъствия. Тези ограничения не са нови - работят от няколко години. Като приоритет кабинетът си е сложил за цел да обвърже приемането на помощите и детските надбавки със претовареност, само че все още не са препоръчани нови промени, с които това да се случи.
" Профилът на човек, който не работи, е този, който чака обществени помощи от страната. Тези хора би трябвало да схванат, че би трябвало да работят. Мантрата, че сме небогати и няма работа, към този момент не е настояща. Чрез съответните стратегии хората в работоспособност без здравословни проблеми могат да бъдат включени в работа. И ние в МТСП имаме едни доста положителни резултати в тази посока. 250-300 лева могат да получат на месец обществено слабите у нас " изясни пред Българска национална телевизия зам.-министърът на труда Султанка Петрова. И добави, че имало хора на по 30-40 година, които не са работили в никакъв случай. " Ще преценяме опциите на всеки поотделно, когато преценяме кой би трябвало да бъде лишен от обществени помощи ", сподели още Петрова, написа Сега.
Според данните на АСП над 81 000 са хората, които получават някакъв тип обществени помощи за първите девет месеца на годината. От тях близо 35 000 са децата, а 150 - малолетни родители. Социалните са насочили близо 56 400 обществено слаби към общественополезен труд в общините. За близо 4800 има уважителна причина, поради която те не го поставят. А останалите над 10 000 са с прекъснати за два месеца или две години помощи. За 273 души пък общините не са обезпечили претовареност.
" Вече са основани обществени дребни общински предприятия, където, в случай че дължиш здравни осигуровки, налози, пари за сметките за ток, вода, отиваш работиш пет-десет дни и си плащаш ", сподели още Петрова. Зам.-министърът най-вероятно има поради общинските компании, които обезпечават претовареност и на хора в неравностойно състояние, като столичната " Лозана " да вземем за пример и общинските обществени предприятия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР