71-ото издание на кинофестивала в Кан ще се открие на

...
71-ото издание на кинофестивала в Кан ще се открие на
Коментари Харесай

Първокласни кино заглавия в селекцията на фестивала в Кан

71-ото издание на кинофестивала в Кан ще се открие на 8 май с новия филм на двукратния притежател на „ Оскар ” Асгар Фархади – „ Всички знаят “, сниман на испански с топ звездите Пенелопе Крус, Хавиер Бардем и Рикардо Дарин, драма за фамилни контузии, разкриваще се след завръщането на испанката Каролина в родния й дом дружно с аржентинския й брачен партньор след години живот в Буенос Айрес.

В формалната селекция, оповестена през вчерашния ден от артистичния шеф Тиери Фремо, липсват някои от най-чаканите филми на годината – новите произведения на Тери Гилиъм, Паоло Сорентино, Нури Билге Джейлан и Ксавие Долан. Но Кан постоянно прибавя заглавия след първичния анонс – по този начин беше и предходната година с носителя на „ Златна палма ” „ Квадратът “, който влезе по-късно в програмата.

Сред съперниците в състезанието тази година се открояват именития Жан-Люк Годар с най-новото си кино есе „ Книгата на облиците “, носителят на „ Златен лъв ”, китаецът Джиа Дзанкъ с „ Пепелта е чисто бяла “, лауретатът от Венеция и Берлин Джафар Панахи с „ 3 лица “, „ Студена война “ на носителя на „ Оскар ” за Ида поляк Павел Павликовски – любовна история от двете страни на Желязната завеса, новият филм на отличавания в Кан италианец Матео Гароне Dogman, както и на непрекъснато представяни на Кроазет режисьори като японеца Хирокадзу Корееда, корееца Лий Чан-дон и ливанката Надин Лабаки.

Американското кино ще бъде показано с много различните „ Под сребърното езеро “ на Дейвид Робърт Мичъл с Андрю Гарфийлд и новият на Спайк Лий – „ Blackkklansman “, за афро-американски служител на реда, който сполучливо се внедрява в крило на Ку Клукс Клан.

Сред любимците за „ Златната палма ”, която ще бъде присъдена от жури, водено от Кейт Бланшет, са и новите филми на италианката Аличе Рорвахер Lazzaro felice и на скандалния съветски режисьор Кирил Серебренников „ Лято “ – за именития водач на групата „ Кино ” Виктор Цой и интервала при започване на 80-те, когато той, едвам 18-годишен, приготвя първия си албум.

Извън състезанието ще бъдат международните министър председатели на „ Соло: История от Междузвездни войни “ на Рон Хауърд, френската комедия „ Голямата баня “ с куп френски звезди, отпред с Гийом Кане и Матийо Амалрик, както и на най-новия документален филм на Вим Вендерс „ Папа Франциск: Човек на думата си “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР