71% от българите на възраст между 20 и 45 г.

...
71% от българите на възраст между 20 и 45 г.
Коментари Харесай

7 от 10 българи отиват на очен лекар само при проблем

71% от българите на възраст сред 20 и 45 година посещават очен доктор единствено при проблем, сочат резултати от показано проучване на " Маркет линкс " от юли 2018 година за грижите, които поставяме за очите си в Световния ден на зрението.
18% от популацията в дейна възраст у нас посещава офталмолог един път годишно, а 5% настояват, че въобще не стигат до профилирания кабинет.
" Подобна е статистиката за грижите за зрението и в международен мащаб и очевидно, България не прави изключение от практиката”, изясни доктор Иво Боршуков , офталмолог, член на Европейската и Американската академия по офталмология.
Около 1/3 от интервюираните защищават очите си с качествени слънчеви очила със защитни филтри. Един на четирима употребява очила за работа с компютър или диоптрични очила с филтри за отбрана от екранни лъчения. 9% накапват изкуствени сълзи.
Всеки пети българин прекарва сред 4 и 6 часа пред телефон или компютър, а всеки четвърти българин прекарва най-малко по 2 часа на ден. Най-дълго се застояваме пред цифровите устройства в почивните дни. 37% посвещават 4 часа от времето си през уикенда в тази активност, а 27% - към 8 часа.
В същото време, доктор Боршуков е безапелационен, че " човек не е организиран да прекарва толкоз време пред екрана ".
Той предлага на всеки 15 минути човек да отмества погледа от монитора, а на всеки час да стане и да се разтъпче.
Няма безапелационни доказателства, че синия екран е нездравословен, само че последните американски изследвания сочат, че повече от 2 часа дневно пред монитора не са целесъобразни за децата. " В актуалния свят не можем да избегнем електронните устройства, само че децата би трябвало да се научат по какъв начин да работят с тях по верния начин”, добави доктор Боршуков.
Почти една трета от интервюираните (29%) споделят, че имат проблеми със зрението, като най-честите недоволства са свързани с късогледство (56%), астигматизъм (41%) и далекогледство (21%), познати като неточности в оптиката на окото.
27% са търсили информация за опцията за унищожаване на диоптрите посредством лазерна промяна, а 78% са чували за този способ.
Според доцент Андрей Андреев , зам.-председател на Съюза на очните лекари в България най-съвременният, модернизиран и безвреден метод за лазерна промяна на зрението е технологията SmartSurf.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР