71% от автопарка в страната е дизелов, а 17% -

...
71% от автопарка в страната е дизелов, а 17% -
Коментари Харесай

Рекордно намаляване на замърсяването, причинено от автомобили в Албания

71% от автопарка в страната е дизелов, а 17% - напълно електрически

Албанската основна дирекция за пътнотранспортни услуги заяви през днешния ден, че страната е отбелязала рекордно понижаване на замърсяването, породено от коли, съобщи албанската организация АТА, представена от Българска телеграфна агенция.

Изявлението е реакцията на Дирекцията по отношение на публикация в албанското списание „ Монитор “ за въздействието на колите върху качеството на въздуха.

Във връзка с изказванията на изданието, че се е нараснал броят на колите, които употребяват дизел, шефът на службата сподели, че тези коли възлизат на 71% от общия брой транспортни средства и този дял не се е трансформирал през интервала 2015-2022 година

От 2018 година Албания забрани вноса на коли, които са по-стари от 20 години. Наблюдава се и понижаване на броя на старите коли в придвижване с 48% спрямо 2021 година

„ Имаме данни за понижаване на замърсяването вследствие на доста по-внимателен механически надзор. Ограничен импорт, критерии Евро 4 и по-високи за използвани коли и Евро 5, 6 и нагоре за новите коли “, написа в прессъобщение на Дирекцията.

Същевременно напълно електрическите коли съставляват 17% от общия брой коли в Албания.

Дирекцията акцентира обстоятелството, че междинната възраст на локалния автопарк в Албания е 17,5 години. А през последните 3 години междинната възраст на записаните коли е 12 години. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР