70-те руски дипломати и служители, за които се твърди, че

...
70-те руски дипломати и служители, за които се твърди, че
Коментари Харесай

Очаква се с два полета изгонените руски дипломати и семействата им да напуснат България

70-те съветски дипломати и чиновници, за които се твърди, че са употребявали дипломатическата активност като прикритие, се чака да изоставен България до края на деня.

Два полета ще изведат сред 160 и 170 души, оповестява OFFNews от дипломатически източници.

Руската федерация е поискала позволение за осъществяването на двата полета.
Необходимо е особено позволение, тъй като всички постоянни полети сред Руската федерация и България са прекъснати в границите на наложените на Москва наказания поради войната в Украйна.

Руската страна е поискала позволение за филантропични полети посредством българското Министерство на външните работи. Дава го Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " към Министерството на превоза и известията.

В края на юни България изиска експулсирането на съветските дипломатически чиновници и понижаване на внушителния брой на съветските чиновници у нас. По думите на министър-председателя в оставка Кирил Петков българските служби са открили, че хората в листата са тясно свързани с съветските служби и са работили срещу ползите на България.

За задачата на посланичката на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова бяха връчени вербални ноти. Наред с настояването за експулсиране " поради реализирането от съветски чиновници на активност, избрана от способените български управляващи като несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки, чиято цел е развиването на другарски връзки сред страните ", в тях страната ни упорства сегашният 130-членен състав на съветската задача да бъде сгънат до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници, с цел да бъде спазен правилото на взаимност, според конвенцията.

Сред оповестените за личност нон грата са пълномощният министър на Русия, генералните консули в Русе и Бургас и шефът на съветския културен център.

Решението за експулсиране на съветски дипломатически чиновници провокира трус в обединението и докара до ултиматум от съветската посланичка Митрофанова.

Вицепремиерът в оставка и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че няма да договаря за присъединяване на левицата в последващо държавно управление, в случай че " Продължаваме промяната " още веднъж предлагат Кирил Петков за министър председател. Българска социалистическа партия бяха върнати на масата на договарянията, откакто Политическа партия взеха решение да възложат тази отговорност на Асен Василев. Под негово управление през днешния ден се организираха сполучливи съвещания за сформиране на държавно управление и с Българска социалистическа партия, и с Демократична България.

В отговор на решението за експулсиране дипломат Митрофанова си разреши да сложи ултиматум на България: да го анулира до 12 ч на 1 юли, или тя ще изиска закриването на съветското посолство в България. Страната ни отхвърли да се подчини и на следващия ден оповестените за нежелани съветски жители си потеглят със фамилиите си. Дали посолството ще бъде закрито следва да научим.

Премиерът в оставка Кирил Петков разгласи във вторник експулсирането на въпросните чиновници: " Които нашите служби са разпознали като хора, които са свързани в огромна степен с техните служби и са работили против ползите на нашата Родина. Също желая да кажа, че това не е по никакъв метод експанзия към съветския народ, нямаме нищо срещу тях. Просто, когато непознати държавни управления се пробват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този вид дейности и в неделя чакаме един по този начин цялостен аероплан от 70 места да замине назад за Москва ".

По информация от Министерство на външните работи вербална нота с имената на 70 чиновници на дипломатическата задача е била връчена на посланика на Русия Елеонора Митрофанова, прецизира БНР. В нотата се декларира упованието Русия да закрие краткотрайно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие краткотрайно консулството си в Екатеринбург.

По-рано българският министър председател отхвърли ултиматума на съветския дипломат да бъде анулирано решението за изпъждане на 70-те чиновници.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР