70 танцови филма, три ателиета и четири спектакъла на живо

...
70 танцови филма, три ателиета и четири спектакъла на живо
Коментари Харесай

Фестивалът Moving Body във Варна за девети път

70 танцови кино лентата, три ателиета и четири спектакъла онлайн ще съберат в Морската столица авангарда на актуалния танц и пърформативните изкуства.

 

От 25-ти октомври до 3-ти ноември във Варна ще се организира деветото издание на фестивала " Движещо се тяло ". Събитието сплотява богата стратегия от танцови филми, ателиета и представления. Общото сред всички тях е разглеждането на тялото и придвижването освен като поле на изява, само че като инструмент за себепознание и създаване на културни връзки.

Филмовата стратегия включва селекция от 39 танцови кино лентата от общо 90 кандидатури от целия свят, както и 30 от най-влиятелните хореографи в Лос Анджелис в партньорство с HystericaProds and DanceCameraWest. Прожекциите ще бъдат два пъти на ден от  25.10 до 27.10 в това число - ранна вечерна от 19:00 ч. до 20:00 ч. и късна вечерна от 20:15 ч. до 21:15 ч., и ще се организират в ReBonkers (ул. " Барутен Погреб ", № 4, Варна 9000, България).

В рамките на фестивала (25 – 29. 10. 2024 година, 10:00 – 15:00, The Center) ще се организира и петдневна лаборатория за контактна импровизация- " Танц с Гравитацията " с Каталин Дякону от Румъния. Лабораторията е в чест на Стийв Пакстън - основополагаща фигура в актуалния танц, прочут с пионерската си работа в региона на импровизационния танц. Той е най-известен със основаването на Контактната Импровизация (CI) при започване на 70-те години на ХХ век., която оказва голямо въздействие върху света на танца, като оспорва обичайните йерархии в танца, премахвайки нуждата от официално образование и техника, наблягайки, че всеки може да танцува и да взе участие в креативния развой, с помощта на което демократизира танца.

Второто ателие " Тяло, генезис и развиване на речта " с Анна Данкова (30 - 31.10.2024 година, 11:30 - 14:30, The Center) слага фокус върху произхода и функционалността на езика (говора) като физически и като душевен развой. Уъркшопът е ориентиран към артисти, музиканти, танцьори, актьори в региона на актуалните изпълнителски изкуства, само че и към непрофесионалисти, интересуващи се от физическото и психическо проучване на гласа и проявата му в речта.

" Движещо се тяло " още веднъж ще ангажира  най-малките в света на придвижването и творчеството с ателието " Креативно придвижване за деца (8 + г.) и техните родители " с Любов Жеглова (31.10 - 03.11.2024 година, 11:30 - 14:30, The Center). В тази поредност срещи ще бъдат прегледани основни образци на актуалния танц от ХХ век до през днешния ден – с другите хрумвания, концепции и техники. По време на ателието децата ще научат за имена като Мърс Кънингам и Борис Шармац, Игор Стравински и Ксавие льо Роа, както и други.

Всички ателиета за подобаващи за експерти в театралните изкуства, само че също и за хора с по-малък опит, само че изявен интерес в танца и  придвижването.

Несъмнено най-вълнуващата част за феновете остава програмата с представления. Тази година тя ще бъде открита със актуалния танцов пърформанс " Отражения " на Искра Проданова (31.10.2024, 19:00, Градска Художествена Галерия) . Отражения е хореографска работа въодушевена от концепцията за вибрация – тип от време на време вибриране, което се отнася до повтарящото се придвижване напред и обратно на нещо сред две позиции или положения, люлеене в пространството посред. Работата е самобитна поема, рефрен, физично и метафизично придвижване напред и обратно, на открито и във вътрешността, идване и връщане, взаимоотношения изплетени от резонанс и дисонанс, в далечното и близкото, в светлото и тъмното.

В програмата следва актуален пърформанс на Ана Данкова – ОРАТОРИЯ (01.11.2024, 19:00, Градска Художествена Галерия). ОРАТОРИЯ конструира нео-драматургия, построена от музикални артикулации в разнородни жанрове – от операта до траша и хардкора, като употребява само интонация и звукоизвличане. Творбата конструира актуален танц от жестовете, които използваме, до момента в който приказваме и наблюдава човешкото вербално развиване само през нерационалните, автоматизирани и афективни аспекти на речта – интонация (музика) и жест (танц).

" Всичко, което има значение " на Арис Пападополус и Марта Пасакополу си слага да цел да показа посредством театрален материал едно същинско другарство (02.11.2024, 19:00, в Градска Художествена Галерия). Двамата интерпретатори, само че също по този начин другари, сътрудници и артистични сътрудници, се впускат в в общ списък от движенчески материал, танцови практики и бележки, които, въпреки и черпейки от предишното, се построява на сцената. В процеса на разкриване на това в действителност има значение, те го преоформят, показват се още веднъж и изваждат на повърхността това неосезаемо междинно пространство. " Свойството на нито едно от двете, капацитетът на двете “.

Фестивалът " Движещо се тяло " през 2024 ще бъде закрит на 3-ти ноември от 19:00ч в Re-Bonkers с впечатляващия актуален пърформанс на Метеор с присъединяване на Леонид Йовчев и Катрин Методиева  - КАДЗЕ. " Кадзе “ подема претекстове от мита за Орфей и Евридика, както и облици от хипнотичното есе " Кадзе Дарума “ на японския хореограф Тацуми Хиджиката. В този извърнат с хастара на открито митологичен сюжет Евридика следва Орфей, а Орфей следва призрака на Евридика, към този момент необратимо завърнала се в царството на сенките. Времето преди и след съдбовния взор са се слели. Следването е безпределно и без небосвод на очакване. " Кадзе “ е другото име на търсенето на невъзможното.

Тази година фестивалът си партнира и с Асоциация за Свободен Театър (АСТ), и Варна Денс Театър, случвайки две значими събития, които попадат в застъпническия ни модул:  на 25.10 -  Семинар - свободното изкуство и градът - вдъхновяващите образци от 14:30 - 16:00 ч. и Уъркшоп: Професионален актьор - да или не? от 16:30 - 18:00 ч.

Фестивалът се осъществя с финансовата поддръжка на фонд " Култура " на Община Варна и Министерството на културата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР