70% от ромите ще гласуват в неделя, а всеки трети

...
70% от ромите ще гласуват в неделя, а всеки трети
Коментари Харесай

Изследване: 70% от ромите ще гласуват в неделя

70% от ромите ще гласоподават в неделя, а всеки трети към този момент е решил за кого ще даде вота си. Това сочат данните от изследване на придвижване „ Постоянна ромска конференция “. Резултатите демонстрират още, че половината от ромите гласоподават с машина.

Едва 20% от ромите гласоподават с хартиени бюлетини, множеството от тях не се опасяват от машинния избор, споделя социологът Алексей Пампоров.
Ромската общественост е с по-млада възрастова конструкция. В проучването проварявахме и харакетристика мъже, дами, възраст, приходи. И в действителност тези, които се опасяват са по-възрастни хора, в квартали, които има миграция в чужбина и в кварталите са останали единствено възрастни хора.
Алексей Пампоров, Институт по философия и социология при Българска академия на науките

Обект на проучването е и пазаруването и продаването на гласове измежду ромите.

" 1/5 от тези квартали има регистрирани такива случаи, политици, които се пробват да оферират на хората и не са ромите тези, които отиват и споделят дайте ни пари, а са едни политици, които влизат в квартала ", показва Пампоров.

Предизборните акции не доближават до ромските квартали, само че все пак гласоподават доста огромна част от ромите.
Политиците не обхождат ромските квартали и не организират никаква капмания, все пак ромите се интересуват от политика, те се осведомят от обичайните медии, ромската общественост гласоподава на инат на всички легенди, че нашата общественост не се интересува от политически партии.
Милена Михайлова, член на „ Постоянна ромска конференция “

В ромския квартал „ Христо Ботев “ част от гласоподавателите имат решение за коя партия да гласоподават на 2 октомври.

" Нормално да гласоподавам, да си дам своя избор, тъй като пребивавам в тази Република България. Имам усещания към дадени партии, симпатизант съм на няколко, само че от всички тези няколко към една ще се обърна, ще си дам вота ", споделя Пламен, гражданин на ромски квартал.

" Прекалено доста сме, неприятното е, че нас ни бутат във всевъзможни направления и има хора, които не са образовани и просто би трябвало да има някакво усещане, че ние не сме единствено роми, а сме и хора и имаме и малко обучение и ум в главата и виждаме по какъв начин корупцията унищожи страната ", декларира различен гражданин на квартала.

Според изследването към 30% от ромите не гласоподават, тъй като нямат персонални карти.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР