70% от основната заплата плюс парите за ранг ще бъдат

...
70% от основната заплата плюс парите за ранг ще бъдат
Коментари Харесай

70% от основната заплата плюс парите за ранг ще бъдат коледните премии за магистратите

70% от главната заплата плюс парите за сан ще бъдат коледните награди за магистратите и чиновниците тази година. Това реши в четвъртък Висшият правосъден съвет (ВСС), който даде единодушие шефовете на съдилищата и прокуратурите да ги раздадат, заяви.

През последните години Висш съдебен съвет раздаваше по заплата или заплата и половина за Коледа. Изключение беше 2021 година, когато наградите бяха обвързани с натовареността. Средствата за бонуси тази година обаче са по-малко поради увеличените разноски за прехрана, както и поради орязания от Народното събрание бюджет на правосъдната власт.

За да бъдат раздадени коледните награди в границите на 70% от заплатата, са нужни малко над 23,6 млн. лева За да ги обезпечи, бюджетната комисия на Висш съдебен съвет направила разбор на осъществяването на правосъдния бюджет, който посочил, че към март т. година има неразпределен запас от 19 496 721 лева От него през годината са били раздадени 17 287 067 лева на съдилищата и прокуратурата за разнообразни потребности, в това число и за спомагателните трудови хонорари, отпуснати през юли т. година

163 784 лева са заделени за награди за магистрати. Законът за правосъдната власт планува разпределяне на награди за проявени висок професионализъм, образцово осъществяване на служебните отговорности и високи нравствени качества. Те са в размер до една заплата.

Към 31 октомври средствата от неразпределения запас са 2 248 484 лева, което е незадоволително за установяване на коледни награди. От получените информации станало ясно, че направените икономии са в размер на 11 700 950 лева Самият Висш съдебен съвет имал икономии от 1 421 650 лева Освен това имало и 7.4 млн. лв. преизпълнение на приходите. За да доближи до сумата от 23 млн. лв. комисията трансферирала още един милион от бюджета на съвета. И по този начин към този момент имало средства да се дадат пари за Коледа на магистратите и чиновниците.

Основната заплата на магистратите, които са на най-ниското - районно, равнище, е към 3000 лева Административните и окръжните съдии и прокурори получават към 3800 лева, апелативните, а тези в столицата - малко над 4000 лева На апелативно равнище в системата главната заплата е към 4500 лева, а на висшо - 5500 лева Към тях се прибавят рангът и процентът за прослужено време.

Класификаторът на заплатите в администрацията в правосъдната власт не е обществено наличен, въпреки и тези заплати да идват от бюджета.

В правосъдната власт са заети към 14 000 души.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР