70% от болните от рак доплащат средно 1500 лв. за

...
70% от болните от рак доплащат средно 1500 лв. за
Коментари Харесай

70% от болните от рак доплащат средно 1500 лв. за лечение

70% от болните от рак доплащат приблизително 1500 лева за лекуване. Това сочат данните от изследване за достъпа до онкологична грижа на самодейността „ Индекс на лечебните заведения “. За 26% от пациентитетова е породило ограничавания при приемането на здравни грижи.

Онкоболните са доплащали най-много за избор на екип при интервенции и проучвания, които не се покриват от Здравната каса. Проучването обгръща 417 души – онкоболни пациенти и техни близки и обгръща интервала 21 януари-7 февруари тази година. Анкетирани са хора, които се лекуват в 40 лечебни заведения в цялата страна.
За какво доплащат пациентите с рак
Най-голяма част от хората са доплащали за интервенция – 56%. Средната сума е била 1732 лева, а най-честата причина за доплащането е била изборът на екип (75%) и медицински произведения (57%). Около 41% от пациентите са доплащали за проучвания, като междинната сума там е била 455 лева За биопсия пари в допълнение са давали 25% от пациентите, а междинната сума е била 267 лева За медикаменти са доплащали 24.5% от интервюираните, като междинната сума е била 651 лева. Най-малко е било доплащането за лъчелечение – едвам при 13% от интервюираните. Средната сума е възлизала на 364 лева. и още веднъж най-често се е налагала за медицински произведения и консумативи – при 39%.

Начините на доплащане са били главно на касата на лечебното заведение – в 71%
от случаите. В 9% пациентите са били пратени да платят на касата на друга болница за изследване  или процедура. В 4% парите са били дадени на ръка.

По време на лечението 55% от хората са направили и други заплащания на междинна стойност от 897 лева Те включват профилирани хранителни добавки, перука, медицински произведения, естетически интервенции. Границите на доплащанията при тях варират от 100 лева за произведения до 6000 лева за естетически интервенции.

За предходната година Националната здравноосигурителна каса е платила 1.5 милиарда за лекуването на онкоболни пациенти под формата на клинични пътеки и медикаменти. Колко над това са доплатили самите онкоболни никой не може да каже.
Лечението на онкоболните не е покрито 100% с обществени средства
Проучване на Асоциацията на българските застрахователи удостоверява, че разноските за лекуване на пациентите с онкологични болести у нас не са покрити 100% с обществени средства. Такива са наблюденията на 11 от най-големите застрахователни сдружения в страната. През предходната година обезщетенията, които те са платили за пациент варират приблизително от 289 лева до 1156 лева, демонстрират данните на седем от тях, които разполагат с такава информация.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР